Prasa, czyli co czytać?

• Autor wątku Autor wątku cyg123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cyg123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, chciałbym zacząć czytać papierowe gazety, bo czytanie wiadomości na komputerze szybko męczy człowieka :P
Interesują mnie tematy polityki, prawa, praca, bezpieczeństwo, religia, terroryzm, prawa człowieka, coś o pieniądzach i gospodarce może być.
Co polecalibyście do takich tematów? Interesują mnie poważnie gazety, bo jak czasami przeglądnę jakąś gazetę to głowa mała - tu wielkie usta dody, tam du*a maryny a jeszcze gdzie indziej kot zjadł mojego męża.
Nie za bardzo orientuje się w gazetach papierowych, zawsze czytam wiadomości w necie, ale pasuje mi to zmienić...
Co polecacie? Co czytacie?

tu wielkie usta dody, tam du*a maryny a jeszcze gdzie indziej kot zjadł mojego męża.
Widać że zacząłeś swoją przygodę z prasą od tabloidów. ;)
Ale raczej nie licz na to że w pozostałej prasie otrzymasz obiektywny obraz rzeczywistości.
Ja jestem daleki od polecania czegokolwiek.

Najlepiej czytać książki :)

@Scimitar, dzięki.

@Kerimus, nie nie, po prostu czasami przeglądnę z nudów jakąś która leży w domu, albo u znajomego lub na uczelni. I nie trzeba daleko szukać, FAKT omijam z daleka ;p

@Bartata, też czytam. Może nie za często, ale jedną na miesiąc przeczytam. Teraz tą zamierzam kupić KLIK myślę, że będzie niezła :P

Bartata dobrze radzi, tylko TY chyba źle rozumiesz pojęcie "książka"
On proponuje książki przez duże "K" a nie czytadła podobne w treści do tabloidów.

Czyli na przykład?

1. Lew Tołstoj "Wojna i pokój"
2. George Orwell "1984"
3. James Joyce "Ulysses"
4. Vladimir Nabokov "Lolita"
5. William Faulkner "Wściekłość i Wrzask"
6. Ralph Ellison "Niewidzialny człowiek"
7. Virginia Woolf "Do Latarni Morskiej"
8. Homer "Iliada i Odyseja"
9. Jane Austen "Duma i Uprzedzenie"
10. Dante Alighieri "Boska Komedia"

Albo popatrz tutaj:
http://lekturki.com/2008/09/100-najlepszych-powiesci-wedlug-bbc/

No ok, inni lubią czytać "Boską Komedię", a inni coś o zbrodniach, psychologi, "kryminały" typu "Profil Mordercy", "Zbrodnia Niedoskonała" :) A że to są tabloidy... możesz nazywać jak chcesz. Nie połykam wszystkiego jak leci, tylko zawsze wyciągam swoje wnioski i przemyślenia oraz zawsze czytam różne publikacje na dany temat aby mieć porównanie.

W czasach "błędów i wypaczeń" nie było dylematu z wyborem:
Trybuna Ludu, Chłopska Droga, Zielony Sztandar, Świerszczyk, Drużyna.
A z książek Dzieła Zebrane: Marksa, Engelsa, Lenina i Stalina. :)

Na dodatek prasa była też wykorzystywana jako ekologiczne opakowanie śledzi z beczki, kaszanki, pasztetówki itp. Również po odpowiednim pocięciu był to ekologiczny papier toaletowy i "bibułka" do skręcania papierosów.
I komu to przeszkadzało? :what:

Obecne tabloidy nie nadają się nie tylko do ekologicznych opakowań, lecz nawet do czytania.

Ciekawe jest ze wedlug tego co slyszymy w mediach to wszyscy sa żli tylko dziennikarze sa ok , wspolczesni supermeni normalnie.Zwykli ludzie zli bo jeden dugiego ... , elity zle bo jeden drugiego , grupy przestepcze to juz oczywista oczywistosc , religia jest zla bo , biedni zli , bogaci zli , wszyscy sa zli :o dziwne ze dziennikarze sa swieci i bronia swoich szeregow jak wrot do niebios.
Nie slyszalem jeszcze o jakims skorumpowanym dziennikarzu , conajwyzej od czasu do czasu wystepuja w roli meczennikow.
Zastanowila mnie jedna rzecz wyczytana niedawno gdzies tam ... ze atak w Pakistanie na terrorystow udal sie tylko dlatego ze uwaga mediow ,dziennikarzy byla skupiona na Wielkiej Brytani z powodu slubu.I stwierdzenie ze w innym przypadku operacja skonczylaby sie prawdopodobnie fiaskiem .
Nie widze sensu aby wszystkie informacje byly dostepne dla zwyklych ludzi ... bo to prowadzi do chaosu informacyjnego ... po prostu.
Tymczasem Ci supermeni infiltruja grupy polityczne , tajne srodowiska ,i maja wplyw na kreowanie informacji ... no ale oczywiscie sa swieci i bezinteresowni.
Tak sie zastanawiam komu moze zalezec na chaosie informacyjnym i dezorganizacji jak nie wlasnie im , w koncu wtedy sa bardziej poczytni , lepiej odbierani i jest wieksza ogladalnosc , czyli reasumujac ... im gorzej tym dla nich lepiej ... no ale oczywiscie ... sa swieci.

Bo chodzi tylko o $$$. Im większa sensacja, chaos, tym lepsza oglądalność i kupno prasy. Z tymi dziennikarzami to się zgadzam, straszy syf czasami. No ale co zrobić... współcześnie jest to wojna słowa przeciwko innemu słowu. Prawdy coraz ciężej się doszukać, ale to nie oznacza, że WSZYSTKO w dzisiejszych czasach to syf. Nie można pakować wszystkiego do jednego worka.

Ostatnia edycja:
ja to chyba zaczne czytac "Sowietskaja Biełorussija" jako wizje gospodarki Polski za kilka lat.Bo jak znowu bedzie powtorka z rozrywki po tych wyborach , to wole sie juz z gory szykowac na gorsze niz na lepsze.Przynajmniej jak sie obudze z przyslowiowa "reka w nocniku" to nie bede mial do siebie pretensji ze bylem "naiwny".

Ostatnia edycja:
i jeszcze jedno , czy w Polsce mozna sobie pozwalac na uwagi na twitterze np ze mam problem bo nie mam rolexa i tak dalej ... ?? no bo ja nie mam rolexa :( ale konto na twitterze mam , wiec w sumie moglbym sobie na taka uwage (ze nie mam rolexa) pozwolic ... chyba

Ostatnia edycja:
Janusz M. napisał:
Obecne tabloidy nie nadają się nie tylko do ekologicznych opakowań, lecz nawet do czytania.

Nawet mój kot nie chce "robić" na tabloidy - a skoro nawet kot widzi (czuje) róznicę to należy zaoszczędzić.. nie kupując ich :)
"Twój kot kupowałby... NIE TABLOIDY" :D

Ostatnia edycja:
Powrót