Prawa autorskie a lokalizacja serwera ?

• Autor wątku Autor wątku infinitypl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

infinitypl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Czytałem już niemal wszystkie wątki odnośnie legalności filmów online.
Jest to tak naprawdę zabawa na granicy prawa , są mocne argumenty przemawiające za w miarę legalnym działaniem tych serwisów ale też są oczywiście fakty stwierdzające łamanie prawa przez te serwisy.

Teraz moje pytanie.
Czy jeżeli prowadzę serwis o tej tematyce to wybór lokalizacji serwera czyli lokalizacji treści wpływa na to wedle jakiego prawa (którego państwa) mam się sugerować pozwalając umieszczać pliki użytkownikom ?

Trochę dziwnie to brzmi ale na moje oko za treści , które mam na swojej stronie odpowiadam wedle prawa państwa w którego terytorium te treści są zlokalizowane na serwerach.

Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam

czy ktos mi moze powiedziec :(
pozdrawiam i czekam na odp

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Chciałbyś hostować to w kraju, który nie jest przynajmniej stroną konwencji berneńskiej?

Generalnie problem nie jest w miejscu (fizycznym) przechowywania danych, a w miejscu, gdzie następuje naruszenie praw autorskich. Oczywiście w dobie internetu jest to ciekawe pytanie, ale odpowiedź wcale nie musi, moim zdaniem, brzmieć "tam, gdzie jest serwer". Raczej przeciwnie - tam, gdzie jest np. osoba pobierająca treść objętą prawami autorskimi.

Ponadto mogą ścigać Ciebie w Polsce, mimo, że naruszenie nastąpiło gdzieś indziej. Oczywiście tylko hipotetycznie, bo w praktyce to zbyt trudne jak sądzę, ale...

Tak, to nie jest jednoznacznie określone, gdzie znajduje się miejsce właściwe popełnianego naruszenia w takich przypadkach. W większości krajów będzie to miejsce rejestracji firmy prowadzącej daną usługę (serwis) lub miejsce zamieszkania osoby prowadzącej usługę (serwis). Ale może być różnie...

Powrót