Prawa autorskie a program recenzencki.

• Autor wątku Autor wątku DragonMarcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DragonMarcin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mam pytanie odnośnie wykorzystywania fragmentów utworów muzycznych i filmów.
Otóż pod patronatem lokalnej telewizji Master TV, z kolegą, mamy zamiar prowadzić 15 minutowy program, w którym będziemy omawiać nowości DVD, premiery kinowe i muzyczne.
Powiedziano nam, że dobrze by było, jakbyśmy zamieścili fragmenty omawianego filmu, około 30 sekund.
I tu pytanie, czy to jest legalne od tak sobie wykorzystać np. 30 sekund z trailera filmu? Czy należy skierować prośbę o wykorzystanie do dystrybutora filmu w polsce.
Szukałem w temacie "Prawo Cytatu" jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

[cytat="DragonMarcin":34pv93ac]Szukałem w temacie "Prawo Cytatu" jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.[/cytat:34pv93ac]

Jednoznaczna odpowiedź jest na samym początku tematu "Prawo Cytatu":

[cytat="Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych":34pv93ac]Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.[/cytat:34pv93ac]

No tak, ale czy mogę to robić w programie telewizyjnym?

Prawo cytatu dotyczy nie tylko tekstów, ale też dźwięków, filmów, gier komputerowych i wszystkich innych utworów.

Czyli... Mogę wykorzystać fragment zwiastuna w programie telewizyjnym?

tak, jako forma analizy danego dzieła, skomentowania.

Wielkie dzięki, dzięki waszej pomocy mam pracę :P

Powrót