Prawa autorskie a projekt domu

• Autor wątku Autor wątku jaci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

planuje skopiowac pewne charakterystyczne elementy z projektu domu polozonego okolo 1 km od mojej dzialki. Nawiazalem kontakt z architektem pierwotnego projektu ktory poinormowal mnie o niebezpieczenstwie przedsiewziecia i mozliwosci ostakrzenia o plagiat. W obecnych czasach wszyscy inspiruja sie innymi pomyslami - czy w takim wypadku jest podstawa prawna ku oskarzeniu?

Witam, architekt ma o tyle rację, że projekt architektoniczny stanowić może w ogólności utwór chroniony prawami autorskimi zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Art.1. oraz 23.

proszę najpierw zapoznać się z tematem przyklejonym http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html Ogólnie dyskusja może się toczyć pomiędzy trzema możliwościami:
- opracowania utworu (modyfikacje) - trzeba mieć zgodę autora
- zapożyczeń z utworu - trzeba mieć zgodę autora
- inspiracji utworem - tu nie trzeba mieć pozwolenia autora

Czynnikiem decydującym będzie wielkość istotnego wkładu twórczego autora nowego utworu (projektu architektonicznego) - przy przewadze elementów utworu (projektu) pierwotnego mamy opracowanie i zapożyczenia, w odwrotnym wypadku jest inspiracja. Ale oczywiście zawsze będzie to zależało od indywidualnej sytuacji - nie można wskazać sztywnych proporcji czy innych elementów oceny.

Witaj _chris_,
cos jest dla mnie niejasne.
Developer zamawia u architekta indywidualny projekt domu - dochodzi do umowy miedzy zleceniodawca a zleceniobiorca (zakladam zetem ze w tejze umowie zastaly takze uregulowane prawa autorskie - ktore sa po stronie architekta lub developera).
Rozumiem tez ze jesli ten sam architekt chce stworzyc kolejny projekt i wykorzystac pewne rozwiazania u "sasiada" musi sprawdzic czy pierwszy klient (developer) wyraza na to zgode - czyli kto posiada prawa autorskie na te rozwiazania.
Nierozumiem natomiast na jakiej podstawie osoba trzecia (n.p. inny architekt) czerpiaca inspiracje moze zostac oskarzona o zlamanie prawa. Dodam jeszcze ze element o ktorym mowa stanowic bedzie ok. 15% calego projektu.
Prosze o krotkie wyjasnienie.

Nierozumiem natomiast na jakiej podstawie osoba trzecia (n.p. inny architekt) czerpiaca inspiracje moze zostac oskarzona o zlamanie prawa.
Kwestia tylko czy to inspiracja czy już zapożyczenie...
Dla przykładu: muzyk tworzący piosenke, bierze jakiś kawałek utworu z innego i wkłada do swojej melodii. Powinien mieć na to zgodę.

Nie chodzi tutaj o wielkość zapożyczenia, tylko o fakt, aby było to oparte o elementy twórczy. Nie wiem jak to wygląda przy prokjekcie, gdzie tu są elementy twórcze, a gdzie nie. Jednak tak to wygląda w teoretyce.

Powrót