Prawa autorskie a prowadzenie bloga

• Autor wątku Autor wątku Kyszky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kyszky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Chciałbym założyć blog, który składałby się z artykułów na różne tematy, także prezentował twórczość różnych osób.

1. Przykład 1: trafiam w internecie na stronę osoby, która tworzy rzeźby o ciekawej tematyce. Czy pisząc na jej temat artykuł, wstawiając do postu zdjęcia obrazujące tę twórczość, podpisując je źródłem i podając link do jej oficjalnej strony łamię prawo autorskie? Czy powinienem najpierw uzyskać zgodę tej osoby?

2. Przykład 2: recenzuję film. Czy mogę wstawić zdjęcia z filmu, które dostępne są np. na stronie filmweb.pl, podpisując je oczywiście źródłem? Czy mogę sam zrobić screen filmu i wstawić go na blog?

3. Przykład 3: Czy dozwolone jest fotografowanie i wstawianie na blog zdjęć wnętrza książki z tekstem? Oczywiście pojedyncze strony, nie cały utwór.

4. Przykład 4: opisuję jakąś rzecz, czy mogę w tym celu wykorzystać zdjęcia ze strony np. sklepu internetowego po uprzednim podpisaniu ich źródłem?

5. Przykład 5: gdy chcę zrobić kolaż ze zdjęć dostępnych w internecie, to czy muszę podawać źródło każdego z nich czy tego w ogóle nie można robić bez zgody autorów zdjęć?

6. Przykład 6: Czy mogę do ogólnego artykułu o rodzajach np. zabawek z drewna dawać zdjęcia z internetu, gdy podpiszę je źródłem czy muszę pytać najpierw autorów o zgodę?

Portale internetowe często wstawiają zdjęcia znalezione w internecie w swoich artykułach i podpisują je tylko źródłem strony, autorem, lub podają link. Mam jednak wątpliwości czy można to samo robić na zwykłym blogu, gdzie artykuły mogłyby się przeplatać z treściami, do których sam wykonuję fotografie i są bardziej osobiste.

Dziękuję za odpowiedź. Zapoznałem się z prawem cytatu. Nie jest ono jednak dla mnie jednoznaczne, chciałbym jeszcze wyjaśnić pewne wątpliwości, więc mam nowe pytania.

1. Czyli jeśli napiszę cały artykuł o danym autorze i jego dziełach lub recenzję filmu, która w całości będzie moja, to mogę dodać zdjęcia podpisane źródłem i nie wymagana jest w tym przypadku zgoda autora?

2. Dlaczego w przypadku zdjęć ze stron sklepów internetowych zawsze wymagana jest zgoda? Tutaj nie działa prawo cytatu?

3. Wszelkie kolaże muszę podpisywać źródłami wszystkich elementów? Czy jeśli w cytacie (w tym przypadku zdjęciu) nie można wprowadzać żadnych zmian, to wycinanie fragmentów lub zwykłe zmniejszenie wielkości jest już naruszeniem tej zasady i łamie prawo autorskie?

4. Jeśli zachowa się prawo cytatu, a z bloga czerpie się jakieś korzyści materialne, to działa ten fragment "Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej"?

5. Rozumiem, że wszelkie wpisy czysto inspiracyjne, gdzie wstawiane są same zdjęcia beż żadnego komentarza są łamaniem prawa autorskiego, gdy nie mam zgody autorów?

6. Co jeśli tylko udostępniam u siebie zdjęcie, które przechowywane jest na innej stronie? Co z embedowaniem?

Ostatnia edycja:
Kyszky napisał:
... Nie jest ono jednak dla mnie jednoznaczne, ...
Nie jest i nie da się w sposób ogólny odpowiedzieć na Twoje pytania. Przeczytaj jeszcze raz pkt. c) omówienia prawa cytatu, umieszczanie zdjęcia wyłącznie jako ilustracji nie mieści się w tym prawie. Autor/uprawniony może uznać, że taki sposób korzystania z jego utworu narusza jego prawa wyłączne i zechce dochodzić należnych roszczeń. Dlatego w przypadkach niejednoznacznych, wątpliwych lepiej uzyskać odpowiednią zgodę lub korzystać ze zdjęć udostępnianych z odpowiednią licencją.

3. - prawo gatunku twórczości.
4. Korzyści materialne nie mają tutaj żadnego znaczenia.
5. Tak.
6. Uznaje się to za rozpowszechnianie, wymagana zgoda.

Ostatnia edycja:
Powrót