prawa autorskie a zakres obowiązków

• Autor wątku Autor wątku refuse7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

refuse7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Jestem twórcą animacji, reklam, jingli, czołówek itp. dla firmy w której pracuję. W moim zakresie obowiązków nie ma jednak o tym mowy. Czy w tym momencie jestem właścicielem praw autorskich ja, czy jednak firma?
Ten obowiązek tworzenia w/w rzeczy doszedł z czasem.

Pozdrawiam,
MM

"prawo autorskie i prawa pokrewne"
Przepis prawny:
Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

jw. - jeśli wykonuje Pan te prace w czasie pracy i na zlecenie przełożonego. A umowa rzadko kiedy jest w stanie precyzyjnie określić pełny zakres obowiązków - zresztą prawie zawsze jest jakiś akapit w rodzaju "... i wykonywać inne polecenia przełożonego..." ;)

_chris_ napisał:
jw. - jeśli wykonuje Pan te prace w czasie pracy i na zlecenie przełożonego. A umowa rzadko kiedy jest w stanie precyzyjnie określić pełny zakres obowiązków - zresztą prawie zawsze jest jakiś akapit w rodzaju "... i wykonywać inne polecenia przełożonego..." ;)

zapis " ... i inne polecenia przełożonego" wydaje mi się co najmniej naciągany, ponieważ pod to można podciągnąć prawie wszystko... I tutaj rodzi się pytanie czy w takim wypadku formułowanie samego zakresu obowiązku ma sens?

Powrót