Prawa autorskie ,a zdjęcie w magazynie

• Autor wątku Autor wątku t_labuda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

t_labuda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,wykonywałam odpłatnie zdjęcie dla mojej klientki. Zdjęcie to zostało użyte bez mojej zgody w dość znanym magazynie,nie została również podana informacja,że to ja jestem autorem tego zdjęcia.
Proszę o informację czy w związku z tym,że sesja dla klientki była płatna,to zdjęcie nie jest już moje ? czy taki magazyn może bez mojej zgody i informacji o autorze umieścić zdjęcie,które wykonałam ?

Jeśli nie doszło do przeniesienia praw autorskich majątkowych (niezbędna forma pisemna) zdjęcie/utwór jest Twoją własnością i tylko Ty masz prawo nim swobodnie dysponować. Należy jeszcze mieć na uwadze cel w jaki przekazałaś zdjęcie klientce bo tutaj mamy do czynienia z licencją domniemana, zatem korzystanie z utworu może być zgodne z jego charakterem i przeznaczeniem.

Gdyby jednak doszło do naruszenia Twoich praw to na początek [FONT=&quot]wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw osobistych i majątkowych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78., Art. 79.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115., Art. 116.).
W razie braku reakcji możesz wnieść pozew cywilny, [FONT=&quot]złożyć[/FONT] doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z Art. 115. i Art. 116. http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html
[FONT=&quot]Wezwanie skieruj zarówno do klientki jak i magazynu.[/FONT]
[/FONT]

Powrót