prawa autorskie do dokumentów firmowych na cd

• Autor wątku Autor wątku oskarD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oskarD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam Państwa

mam taki problem mianowicie kiedyś za pomocą allegro sprzedawałem dokumenty firmowe z dziedziny bhp na cd które częsciowo były autorstwa innej firmy , otóż ta firma zlokalizowała to i napisała iż kieruje sprawę do sądu , po tym wycofałem sie ze sprzedaży tych dokumentów , proszę mi powiedzieć jakie konsekwencje grożą mojej firmie za sprzedaż tych dokumentów oraz jakie warunki musi spełniać firma która to zlokalizowała aby udowodnić moją winę czy jest szansa , aby nie udowodniono mi winy , ponieważ obawiam się duzej kary na którą nie bedzie mnie stać zapłacić dziekuje za informację

oskar

Konsekwencje określa art. 79 prawa autorskiego (link na dole). Jeśli jest faktycznym producentem tych dokumentów to udowodnienie nie bedzie trudne - ponieważ jak Pan mówił naruszył czyjeś prawa. Udowodnienie nie będzie trudne.

A swoją drogą... nie udzielamy wskazówek jak uniknąć odpowiedzialności...

proszę mi wyjaśnić kogo uważa się za producenta dokumentów , musi to być osoba która coś napisze i opatentuje czy wystarczy że to napisze i sprzedaje jako swoje ? bo w tej kwestii nie jestem zbytnio obeznany
dziekuje za odpowiedż

Jeśli te materiały mają charakter utworów w świetle ustawy o prawach autorskich - istotny dla sprawy jest autor materiałów oraz ten kto ma majątkowe prawa autorskie to tych materiałów (niekoniecznie musi to być autor).

Jeśli rzeczywiście podają Pana do sądu (a wygląda, że mają za co) - próbować dogadać się polubownie...

Ostatnia edycja:
tzn chodzi tutaj dokładnie o kopiowanie dokumentów bhp czyli instrukcji ocen ryzyka zawodowego czyjegoś autorstwa nie o nagrania cd , natomiast na nośniku cd , czy do tego osoba która chce mnie oskarżyć o to musi udowodnić że ma na to opatentowane ? bo ja nie mam pojęcia jak może udowodnić moją winę dziekuje za wypowiedź

Autorem jest ten, którego nazwisko/nazwa/pseudonim uwidocznione zostały na utworze. To tak dla ewentualnego uzupełnienia. Brak takiej informacji?

tzn w czesci dokumentów była nazwa tej firmy ogólna natomiast 3/4 dokumentów było mojej własnosci

Proszę więc pomyśleć czy nie zaoferować im takiej rekompensaty w wysokości odpowiadającej procentowi zysków ze sprzedaży wykorzystanej części. Czyli ugoda może wyjść taniej.

mam pytanie jeżeli ktoś zgłosi popełnienie przestępstwa do prokuratury w tym przypadku chodzi o naruszenie praw autorskich to jak szybko ja jako oskarżony czy też podejrzany nie wiem jakiego tutaj słownictwa użyc aby nazwać to poprawnie , dostanę wiadomośc o tym że przeciwko mnie jest skierowany jakiś wniosek od momentu kiedy ta osoba go skieruje? z góry dziekuje za wyczerpujące odpowiedzi

oskar

Powrót