Prawa autorskie do logotypu firmy

• Autor wątku Autor wątku luklas94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luklas94

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam. Zapewne wszyscy z nas słyszeli powiedzenie 'chcesz stracić przyjaciela? Pożycz mu pieniądze'. W moim przypadku tak się stało.

Pożyczyłem pieniądze znajomej, gdy upomniałem się o spłatę powiedziała że zaprojektowała logo dla mojej firmy więc odlicza od długu 1000zł.

Ponad 6 miesięcy temu gdy zakładałem firmę poprosiłem ją o pomoc. Zaprojektowała logo dla mojej firmy. Nigdy nie rozmawialiśmy o pieniądzach. Nie ustaliliśmy żadnej zapłaty. To miała być przysługa. Teraz doceniła to sobie na 1000zł. Po 6 miesiącach. Czy miała do tego prawo?

Kolejny raz proszę o waszą pomoc za każdym razem była nieoceniona. Mam nadzieję że tak będzie tym razem:)

Ostatnia edycja:
luklas94 napisał:
... Nigdy nie rozmawialiśmy o pieniądzach. Nie ustaliliśmy żadnej zapłaty. ...
Jeśli wyraźnie nie wskazano, że praca ma być wykonana nieodpłatnie, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia; Art. 43. UoPAiPP, również po 6 miesiącach. Z Twojej informacji wynika, żre nie została zawarta umowa w formie pisemnej i nie zostały określone żadne postanowienia dotyczące praw autorskich majątkowych. Z uwagi na to należy przyjąć, że została Ci udzielona licencja domniemana na korzystanie z tego utworu (loga) na warunkach ustawowych, licencja niewyłączna, pięcioletnia. Po tym czasie licencja wygasa i korzystanie z utworu bez zgody twórcy będzie bezprawne ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Powrót