Prawa autorskie do tekstu piosenki

• Autor wątku Autor wątku Panan35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Panan35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Serdecznie. Otóż narodził mi się pewien dylemat , a mianowicie ostatnio mam wenę do tworzenia tekstów i napisałem znakomity polski tekst do zagranicznej muzyki z lat 70-tych o którym w Polsce mało kto pamięta , a nawet nie był bardzo znany szukałem cały dzień w Internecie i nie znalazłem tego utworu przerobionego na nasz język sam też nagrałem go i odtworzyłem kilku swoim znajomym , byli zachwyceni nie umieszczam go w internecie bo łatwo jest stracić prawa autorskie mowa oczywiście o tekście proszę o pomoc i doradztwo jak robią to inne zespoły śpiewające plagiaty w języku Polskim. Poza tym chciał bym sam wykonywać ten utwór więc proszę pomóżcie OD CZEGO ZACZĄĆ. jestem przekonany że był by to hit Andrzej K...Pozdrawiam

Panan35 napisał:
... stracić prawa autorskie ...
Praw autorskich nie traci się, jedynie majątkowe mogą wygasnąć.
Panan35 napisał:
... zespoły śpiewające plagiaty w języku Polskim. ...
Czy znasz znaczenie słowa "plagiat" :?:

Wiele zależy od szczegółów.
Jeśli Twój tekst jest tłumaczeniem tekstu oryginalnego, na korzystanie z owego tłumaczenia musisz uzyskać zgodę autora utworu pierwotnego (prawa zależne).
Jeśli jest to zupełnie nowy tekst to na wykonanie piosenki musisz uzyskać odpowiednią licencję do muzyki od posiadacza praw autorskich majątkowych lub od odpowiedniej OZZ.

Tekst piosenki nie jest przetłumaczeniem jest całkowitym moim wymysłem jednakże melodia jest zastrzeżona jeśli chodzi o plagiat to jak nazwać to co śpiewają np. Justyna i Piotr ? jeśli to nie plagiaty to jak to określić w jaki sposób oni mogą wykonywać tak znane utwory czy np. zespół Magma wykonujący utwór Aicha w języku polskim który był dosłowną kopią wykonawcy Khaled"a dokąd się udać w pierwszej kolejności aby móc się samemu zrealizować a chcę tworzyć dalej jestem totalnym laikiem w tych sprawach dlatego wszelkie podpowiedzi z Państwa strony są dla mnie bardzo cenne OZZ Panie Leszku co oznacza ten skrót,proszę się nie śmiać ale jak wyżej pisałem jestem całkowitym laikiem i jeszcze jedno jak znaleźć posiadacza praw autorskich wiem że za jakąś drobną opłatą można to gdzieś sprawdzić Z góry dziękuję za podpowiedzi

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót