Prawa autorskie do zdjęć Disneya

• Autor wątku Autor wątku media
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

media

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Mam następujący problem i bardzo prosiłbym o pomoc i poradę.
Zakupiłem u twórcy szblonów do sprzedaży na aukcjach internetowych szablon, który wykorzystuje obrazki z bajek disneya:
Dokument bez tytułu
nie jestem pewien czy mam prawo używać takiego szablonu czy tez naruszam prawa autorskie Disneya i mogę mieć później kłopoty. Twórca tego szablonu twierdzi,że zakupił te wizerunki na stocku i ma do nich prawa. Na szablony wystawił fakturę. Kto ponosi odpowiedzialność za ewentualne naruszenie praw autorski, kupujący taki szablon czy sprzedający?
Z góry dziękuję za pomoc

Witam,

w ogólności na wykorzystanie czyichś utworów / dzieł na dowolnym polu eksploatacji wymagana jest zgoda autora bądź osoby posiadającej majątkowe prawa autorskie do tychże dzieł - ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - Art.17. A więc wynikałoby z tego, że zarówno twórca szablonu, rozpowszechniający disney'owskie postacie, jak i Pan, używających ich do celów promocji / reklamy swojej działalności powinniście takowe zgody posiadać.

Niezależnie od ochrony prawnoautorskiej postaci, to z tego co mi wiadomo, przynajmniej część z postaci jest chroniona dodatkowo jako znaki towarowe (wizerunek). W takim przypadku również należy mieć zgodę właściciela praw ochronnych - ustawa o prawie własności przemysłowej. O Kubusiu Puchatku może Pan przeczytać tu --> Kubuś Puchatek – Wikipedia, wolna encyklopedia

Strona Disney'a --> Witamy na oficjalnej polskiej stronie internetowej Disneya

Powrót