Prawa autorskie do zdjęć - spadek

• Autor wątku Autor wątku fenkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fenkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam następującą zagwostkę: mój świętej pamięci ojciec był fotografem i pozostawił po sobie mnóstwo zdjęć. Niestety miał też sporo długów, przez co musieliśmy odrzucić spadek. Wiem, że wierzyciele czepiali się później mojej dalszej rodziny, ale nie znam rezultatu sprawy. W każdym razie, wpadł mi ostatnio do głowy pomysł, żeby zorganizować wystawę ze zrobionymi przez niego zdjęciami. Pytanie jednak, czy mam do tego prawo, zważywszy że nie jestem jego spadkobiercą.

fenkowski napisał:
... W każdym razie, wpadł mi ostatnio do głowy pomysł, żeby zorganizować wystawę ze zrobionymi przez niego zdjęciami. ...
Co do zasady zdjęcia pozostawione przez Twojego ojca należą do masy spadkowej. Możesz wystawić egzemplarze, które były w Twoim posiadaniu przed śmiercią ojca.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak naprawdę wszystkie należały do mnie, bo ojciec mi je przekazał. Nie sporządził natomiast w tym celu żadnego dokumentu, po prostu powiedział mi o tym i wszyscy w rodzinie o tym wiedzą. Czy to jest wystarczająca forma przeniesienia praw autorskich, czy muszę się wylegitymować jakimś dokumentem? Czy coś zmieni fakt wprowadzenia do zdjęć modyfikacji (przeróbki, kolaże, etc.)?

fenkowski napisał:
... Czy to jest wystarczająca forma przeniesienia praw autorskich, czy muszę się wylegitymować jakimś dokumentem? ...
Nie, nabyłeś jedynie na własność egzemplarze zdjęć/utworów, prawa autorskie majątkowe należą do spadkobierców.
fenkowski napisał:
... Czy coś zmieni fakt wprowadzenia do zdjęć modyfikacji (przeróbki, kolaże, etc.)? ...
Poczytaj o opracowaniu cudzego utworu, na korzystanie i rozporządzanie niezbędna jest zgoda uprawnionego. Ty nim nie jesteś.

PS.
Przeniesienie praw autorskich majątkowych musi odbyć się umową w formie pisemnej ze wszystkimi regulacjami wymaganymi ustawą.

Ostatnia edycja:
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Powrót