Prawa autorskie do zdjęć

• Autor wątku Autor wątku onssire
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onssire

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam problem ze sposobem traktowania moich zdjęć na stronie www mojego byłego pracodawcy. Odpłatnie tworzyłem stronę, w której wykorzystałem własne zdjęcia. Obecnie już nie pracuję w tej firmie. Nie podpisywałem żadnego przekazania prawa autorskich do zdjęć na rzecz pracodawcy. Strona nadal funkcjonuje z moimi zdjęciami. Czy moge żadać zwrotu zdjęć? Pragnę dodać, że oczekuję wyłącznie usunięcia fotografii ze strony, tak aby zachować własne prawa do nich.

onssire napisał:
Odpłatnie tworzyłem stronę, w której wykorzystałem własne zdjęcia.
czyli w jaki sposób wykonywałeś tę stronę:
  • na zamówienie pracodawcy poza godzinami pracy (umowa o dzieło?)?
  • w godzinach pracy i w zakresie obowiązków wynikających z umowy o pracę?
  • w nadgodzinach, w związku z charakterem twojej pracy czy jako dodatkowe obowiązki?
to istotne z uwagi na to, kto posiada majątkowe prawa autorskie do strony i do zdjęć.
Pragnę dodać, że oczekuję wyłącznie usunięcia fotografii ze strony, tak aby zachować własne prawa do nich.
Osobiste prawa autorskie do zdjęć są twoją własnością już do śmierci - Art.16. - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". To zaś, czy posiadasz majątkowe prawa autorskie do zdjęć nie zależy od tego czy je usuniesz z witryny, a od tego w jaki sposób powstała strona i zdjęcia - czyli to, o czym pisałem powyżej.
Czy mogę żądać zwrotu zdjęć?
to znaczy, że nie masz kopii zdjęć w rozdzielczości naturalnej (oryginałów) i chcesz je odzyskać od właściciela strony?

Chris, dziękuję za odpowiedź. Sprawa przedstawia się następująco: nie zawieraliśmy żadnej umowy pisemnej, byliśmy umówieni na słowo. Posiadam kopie zdjęć w oryginalnej rozdzielczości. Co można w tej sytuacji zrobić z majątkowymi prawami autorskimi?

Dalej to nie wyjaśnia jednoznacznie sposobu powstania strony - w ramach umowy o pracę czy poza nią. Więc są dwie opcje:
  • w ramach umowy o pracę: jeśli wykonałeś zdjęcia i stronę na polecenie pracodawcy, robiąc to w granicach swoich obowiązków pracowniczych (choć mogłoby to być i po godzinach pracy), a także otrzymałeś wynagrodzenie jak za pracę, wtedy majątkowe prawa autorskie do twoich zdjęć i projektu strony przeszłyby na pracodawcę - patrz Art.12. upaipp.
  • jako niezależne umowa o dzieło (wykonanie zdjęć i strony): bardziej prawdopodobny wariant, kiedy zdjęcia i stronę wykonałeś niezależnie od swoich obowiązków pracowniczych, na podstawie ustnej umowy z pracodawcą, wtedy majątkowe prawa autorskie pozostałyby przy tobie (Art.52. oraz 53. upaipp), natomiast zamawiający zdjęcia i stronę (czyli pracodawca) otrzymałby w tym przypadku od Ciebie domyślną licencję na korzystanie z twoich dzieł.
Ale, niezależnie od powyższych wariantów i tak nie możesz zabrać czy zakazać bezpośrednio wykorzystywania twoich dzieł. Można próbować wypowiedzieć udzieloną licencję na korzystanie z dzieła w przypadku naruszenia interesów twórczych autora dzieła (Art.56.) lub według Art.68.upaipp, ale to już inna kwestia.

Powrót