Prawa autorskie do zdjęć

• Autor wątku Autor wątku MarcinPoleszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcinPoleszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam takie pytanie. Zajmuję się dorywczo fotografią. Jakiś czas temu miałem odpłatną sesję zdjęciową samochodu (zaznaczam, iż nie jestem firmą więc paragonów ani faktur nie wystawiam). Chciałbym się Was zapytać jak w takim razie wyglądają prawa autorskie do zdjęć? Buduję właśnie swoję portfolio i nie wiem czy mogę umieścić tam zdjęcia z ostatniej sesji czy też nie?

Pozdrawiam,
Marcin.

Możesz. Niezależnie od umowy na przeniesienie majątkowych praw autorskich twórca ma zawsze prawo do zamieszczania swoich prac w zestawieniu własnej twórczości z mocy ustawy.

My nawet nie podpisywaliśmy umowy o przeniesienie praw itp ;) Jedynie co widnieję w "papierach" to przelew. Dziękuję ślicznie za odpowiedź i pozdrawiam.

To ciekawie co piszesz o tym zestawieniu prac - gdzie to znajdę. Czy to zestawienie może zawierać całą pracę np : tekst czy jedynie tytuł utworu ?

Art. 62. 1. Twórca może w zbiorowej publikacji swych utworów umieścić utwory, o których publikację zawarł odrębną umowę.

MarcinPoleszka napisał:
My nawet nie podpisywaliśmy umowy o przeniesienie praw itp ;) Jedynie co widnieję w "papierach" to przelew. Dziękuję ślicznie za odpowiedź i pozdrawiam.

Powinniście to naprawić:P
Art. 53. Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Mi na tym nie zależy, skoro nic nie zostało podpisane to prawa zostają u mnie :)

No chyba, że cię pozwą na podstawie bezprawnego wzbogacenia:P albo US skontroluje tą firmę albo ciebie...

Powrót