Prawa autorskie do zdjęc

• Autor wątku Autor wątku patrycja212121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja212121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam!
to mój pierwszy post tu.
od jakiegoś czasu rysuję i o ile prawa autorskie do rysunków/obrazów rozumiem to prawa w stosunku do zdjęć juz nie za bardzo.
Chodzi mi dokładnie o narysowanie krajobrazu ukazanego na zdjęciu, czy mogę bez podawania autora opublikować swoją prace?
i druga strona, czy np jeśli przerysuje zwierzęta znajdujące się na fotografii znalezionej w Googlach to czy to tez będzie naruszenie?
jak sądzicie ?
pozdrawiam.

patrycja212121 napisał:
... Chodzi mi dokładnie o narysowanie krajobrazu ukazanego na zdjęciu, czy mogę bez podawania autora opublikować swoją prace? ...
Nie i jeszcze musisz uzyskać jego zgodę na rozpowszechnianie Twojego opracowania jego utworu - prawa zależne.
patrycja212121 napisał:
... czy np jeśli przerysuje zwierzęta znajdujące się na fotografii znalezionej w Googlach to czy to tez będzie naruszenie? ...
Samo opracowanie nie jest i nie wymaga niczyjej zgody dopiero korzystanie i rozporządzanie nim.
[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany:!:[/FONT]

dziękuję ;)
czyli jesli ze zdjęcia zaczerpnę na przykład posstawę słonia czy coś a reszte elementów podpatrzę na innych, to będzie dobrze?

To nadal będzie opracowanie.

okej, dziękuję.. teraz juz wiem. Będęsię wystrzegac inspirowania zdjęciami.

patrycja212121 napisał:
... Będęsię wystrzegac inspirowania zdjęciami.
Nie myl inspiracji z opracowaniem, to dwa różne działania. Utwór inspirowany nie wymaga zgody, temat równie szeroko tutaj omawiany.

Witam, chciałabym zapytać o umieszczanie na swojej (firmowej) stronie internetowej zdjęć jako przykłady obiektów ( budynków innych firm) w których wykonała nasza firma instalacje ( zdjęcia robione z zewnątrz - z ulicy). Czy potrzebujemy zgodę na umieszczanie takich zdjęć? Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie informacje.

Zgodę firmy do której należy dany budynek widniejący na zdjęciu (a w którym wykonywaliśmy instalacje).

Nie musisz, temat wielokrotnie omawiany.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót