Prawa autorskie - Druk 3D, Projekty

• Autor wątku Autor wątku drukarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drukarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Chciałbym zadać 2 pytania, które bezpośrednio się łączą, proszę o odesłanie do artykułów, bądź informacje i w miarę logiczne wytłumaczenie obowiązujących praw i obowiązków.

Jestem drukarzem 3D, drukuję projekty na drukarkach 3D:
- Własne projekty modeli 3D
- Z publicznej platformy z licencjami Creative Commons np. CC BY

Sytuacja brzmi następująco:
"A." Jestem autorem modeli 3D, które zostały wydrukowane na fakturę za czasu prowadzenie przeze mnie działalności gospodarczej (brak informacji o licencji w fakturze lub protokołu przekazania praw autorskich) - tytułem na fakturze wydruk modelu 3D wg. projektu nr. XX/XX (zlecenie zewnętrzne) + pozycja z "przygotowaniem do wydruku", bądź "zaprojektowanie modelu"

"B." Jestem wykonawcą modelu 3D z publicznego projektu, z wprowadzanymi zmianami w danym projekcie dotyczące ustawień zamieszczonych w publikacji - zmiany polegają na zmianach wyglądu modelu, znacznej zmiany technologii wydruku oraz wymiarów modelu. FV na wydruk modelu wg projektu XX/XX (zlec. zew)

Firma "X" publikuje na portalach społecznościowych zdjęcia tych wydruków bądź projektów zrobionych przeze mnie - w formie reklamowej (post publiczny). O zerwaniu jakiejkolwiej współpracy umownej (nie było podpisywanych umów ani warunków współpracy) informowałem mailowo w związku z moimi wątpliwościami co do zmian w "Regulaminie" firmy "X" dotyczącej współpracy - o której uprzednio nie zostałem poinformowany (nie miałem świadomości, że wystosowali jakiś regulamin - nie zostałem poinformowany o jakimkolwiek regulaminie, tudzież nie podpisałem regulaminu po zauważeniu zapisu w stylu - "wszystkie modele przesłane do firmy stają się jej własnością"). Natomiast Firma "X" po ustaniu bodajrze roku znowu publikuje moje modele - ignoruje prośby na zaprzestanie publikacji w sytuacjach "A" oraz "B".

Dwukrotnie prosiłem o zaprzestanie publikacji 1. mailowo, 2. publicznie poprzez profil na portalu społecznościowym - w odstępach czasowych.

Uprzejmie proszę o wskazówkę jak zmusić Firmę "X" do zaprzestania publikacji w obydwu przypadkach.

P.S.: Brak przypisu o autorze/wykonawcy modelu w postach publicznych
P.S.2: Firma "X" publikuje również modele innych autorów, bez podawania źródła modelu.

Ostatnia edycja:
Powrót