Prawa autorskie filmu a strona

• Autor wątku Autor wątku duarte1024
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

duarte1024

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam. Chciałbym uzyskać poradę. Otóż tworzę stronę www dla szkoły i są pewne materiały typu prezentacje i filmy. I teraz nie wiem czy mogę je zamieścić na stronie?? Są to filmy nie mojej ani szkolnej produkcji lecz różnych encyklopedii itp. Wydaje mi się że na potrzeby szkolne chyba moge? Tak jest przynajmniej z muzyka (chyba) można puszczać na dyskotekach szkolnych nie płacąc licencji. A jeśli nie mogę ich użyć to jak wyglada kwestia prawna, gdy te filmy zamieściłbym np. na youtube??
Chciałbym uzyskać odpowiedź bo nie mam za bardzo się do kogo udać :)

duarte1024 napisał:
Otóż tworzę stronę www dla szkoły i są pewne materiały typu prezentacje i filmy. I teraz nie wiem czy mogę je zamieścić na stronie?? Są to filmy nie mojej ani szkolnej produkcji lecz różnych encyklopedii itp. Wydaje mi się że na potrzeby szkolne chyba mogę?
Rozumiem, że jest to strona o szkole, taka jej prezentacja. W takim przypadku, na zamieszczenie filmów i prezentacji na stronie www, w ogólności, potrzebne są zgody właścicieli praw autorskich do tych utworów.

Chyba, że zamieszczane byłyby one jako elementy uzupełniające (ilustrujące) jakieś tematy - czasami można w takich przypadkach skorzystać z prawa do dozwolonego użytku chronionych utworów - więcej http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Ae uważaj, jak nie jesteś pewny - zrezygnuj.
A w jakim celu chcesz umieścić te filmy i prezentacje?
Wydaje mi się że na potrzeby szkolne chyba mogę?
gdyby strona służyła jakimś celem dydaktycznym, to być może - patrz wyżej - prawo do cytatu.
Tak jest przynajmniej z muzyka (chyba) można puszczać na dyskotekach szkolnych nie płacąc licencji.
A kto Ci to powiedział???
A jeśli nie mogę ich użyć to jak wygląda kwestia prawna, gdy te filmy zamieściłbym np. na youtube??
dokładnie tak samo - w ogólności zgody właścicieli praw autorskich do tych utworów powinieneś mieć.
Chciałbym uzyskać odpowiedź bo nie mam za bardzo się do kogo udać
dobrze, ze do nas trafiłeś...

Ale niezależnie, jeśli to twoja domowa strona - to oczywiście decydujesz sam, ale jeśli robisz ją oficjalnie dla szkoły, to powinieneś to wszystko konsultować z kimś ze szkoły - dyrekcja, informatyk... bo, w złym układzie (odpukać!!!) możesz narobić sobie i szkole kłopotu. A, i uważaj z mapami....

Powrót