prawa autorskie - kto jest właścicielem

• Autor wątku Autor wątku wojas4.2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojas4.2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jeśli informatyk programista wykonuje coś dla mojej firmy (jakieś oprogramowanie , pisze program ,system ,skrypty itp.) i bierze za to wynagrodzenie a cała praca znajduje się na serwerze firmy to kto jest właścicielem tego oprogramowania ? informatyk czy firma która to zleciła i dla której potrzeb było to wykonywane ?

z góry dziękuje za odpowiedz .

umowa była na wykonanie oprogramowania dla mojej firmy , umowa była z osobą prywatną nie prowadzącą żadnej działalności pracował można powiedzieć na zlecenie umowy o dzieło

Należy tutaj rozgraniczyć własność egzemplarza utworu/programu od praw autorskich majątkowych.
wojas4.2 napisał:
umowa była na wykonanie oprogramowania dla mojej firmy ...
Jeśli umowa nie zawierała regulacji dotyczących przeniesienia praw autorskich majątkowych to prawa te należą do twórcy. Umowa taka musi mieć formę pisemną pod rygorem nieważności.

Posiadanie egzemplarza nie uprawnia do rozporządzania utworem w tym do rozpowszechniania w oryginale czy też opracowaniu.

Ostatnia edycja:
w umowie ustnej było wyraznie powiedziane że ma zrobić to dla mnie dla mojej firmy i ma być to wyjątkowe i tylko ja ma mieć taki system , że to będzie mnie wyróżniało ( to jego słowa)

pracował dla mnie przez prawie 2 lata i zapłaciłem mu za to w tym okresie 300 tys. a teraz zostałem z niczym .

wojas4.2 napisał:
... a teraz zostałem z niczym .
To w Twoim interesie było zapewnić sobie odpowiednie prawa. Należało najpierw dowiedzieć się jak to się robi a potem zawierać odpowiednią umowę. Należy tutaj zauważyć, że twórca nie ma żadnego obowiązku zbywać swoich praw autorskich majątkowych, może udzielić licencji wyłącznej, ta również wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.
Formalnie posiadasz licencję domniemaną na warunkach ustawowych, niewyłączną i pięcioletnią. Po tym czasie korzystanie z tego programu bez jej wyraźnego przedłużenia będzie co do zasady bezprawne.

Powrót