PRAWA AUTORSKIE- loga, na stronie www.

• Autor wątku Autor wątku puszkin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

puszkin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie odnosnie logotypow na stronie www.
Sprawa wyglada tak: Robie strone znajomemu, ktory prowadzi zaklad obszywania kierownic, galek, skorzanych itp.
A pytanie mam czy moge wstawic na stronie jako znaki wodne, logotypy takich firm jak: BMW,OPEL,FIAT, i innych marek samochodow,

Byloby to w stopce, nie w orginalnych kolorach, (znaki wodne) dostosowane do designu strony.

Słyszalem coś tez o takim zalaczniku na stronie :

"Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie "jakimś" są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych"

Czy moge liczyć na jakas porade,,

Pozdrawiam

Też mnie to bardzo ciekawi. Dołączam się do pytania :)
Pozdrawiam

W celu informacyjnym , jako przedstawienie w linii poziomej logotypow,

jakich marek robimy rzeczy cos w tym stylu,

Moim zdaniem rzecz się tyczy nie praw autorskich a prawa używania znaków towarowych i ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji nie ma tu nic do rzeczy.
Moim zdaniem z brzmienia art.156 ustawy prawo własności przemysłowej jasno wynika uprawnienie do posługiwania się znakiem towarowym innego przedsiebiorcy jeżeli wskazuje na przeznaczenie danego towaru w szczególności jeżeli chodzi o oferowane usługi.
Art. 156. 1. Prawo ochronne na znak towarowy nie daje uprawnionemu prawa zakazywania używania przez inne osoby w obrocie:
1) ich nazwisk;
2) oznaczeń wskazujących w szczególności na cechy i charakterystykę towarów, ich rodzaj, ilość, jakość, przeznaczenie, pochodzenie czy datę wytworzenia lub okres przydatności;
3) zarejestrowanego oznaczenia lub oznaczenia podobnego, jeżeli jest to konieczne dla wskazania przeznaczenia towaru, zwłaszcza gdy chodzi o oferowane części zamienne, akcesoria lub usługi;
4) zarejestrowanego oznaczenia geograficznego, jeżeli prawo do jego używania przez te osoby wynika z innych przepisów ustawy.
2. Używanie oznaczeń wskazanych w ust. 1 jest dozwolone tylko wówczas, gdy odpowiada ono usprawiedliwionym potrzebom używającego i nabywców towarów i jednocześnie jest zgodne z uczciwymi praktykami w produkcji, handlu lub usługach.

Powrót