Prawa autorskie majątkowe w instytucjach kultury

• Autor wątku Autor wątku Victor88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Victor88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie,
Mam kilka pytań odnośnie praw autorskich majątkowych pracowników merytorycznych instytucji kultury/placówek naukowych. Nie będę pytał się o prawa autorskie osobiste ponieważ są one niezbywalne. Uważam, że w dobie formalizowania się wielu kwestii w instytucjach naukowych należny takie sprawy poruszać. Nie chodzi o pieniądze, ale każdy kto w ten sposób pracuje doskonale wie, że w państwowych instytucjach często nie ma czasu na pracę merytoryczną. Pracownicy są zaciągani do spraw administracyjno-biurokratycznych. Praca naukowa (która często jest naszą pasją) nierzadko odbywa się w domu kosztem rodziny. Niestety za ten czas nam się nie płaci.
Mam nadzieję, że zapoczątkujemy jakąś ciekawą dyskusję.

Moje pytania:
1. Czy pracownik merytoryczny ma prawa majątkowe do prac wykonanych poza godzinami pracy? Nawet jeżeli tematyka tych prac jest związana z tematyką wpisaną do jego zakresu czynności.
2. Czy pracownik naukowy ma prawa majątkowe do artykułu/komunikatu naukowego wydanego w publikacji pokonferencyjnej w której uczestnictwo opłacił za swoje pieniądze?
3. Czy pracownik naukowy ma prawa majątkowe do książki lub artykułu naukowego wydanego za własne pieniądze?
4. Czy pracownik naukowy może udzielać się merytorycznie w gazetach, czasopismach, portalach, radiu, telewizji itp.?
5. Czy pracownik ma obowiązek informowania pracodawcy o swoich działaniach merytorycznych poza godzinami pracy?

Dziękuję wszystkim za wszelkie odpowiedzi.
Może ktoś ma inne ciekawe pytania?

Pozdrawiam

Powrót