Prawa autorskie na C***l.pl

• Autor wątku Autor wątku Esthene
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Esthene

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Przejdę odrazu do rzeczy. Założyłam sklep na C***u i chciałabym dowiedzieć się co nie co o prawach autorskich. A więc tak.
1. Czy mogę wykorzystywać wizerunek osób publicznych? (aktorów) na koszulkach w postaci cenia? ***mod***http://i63.tinypic.com/wrxvfm.png (przykład)
2. Czy mogę wykorzystać cytaty z książek/seriali ?
4. Czy dozwolone jest wykorzystywanie obrazków z internetu, np takich ***mod***http://forumprawne.org/members/kamilbe1.html
5. Czy mogę wykorzystywać narysowaną przez siebie postać, wzorując się na osobie publiczej?
6. Jak to jest z niestandardowymi pędzlami z PhotoShop? Znak powyżej mam "w pędzlu" i zastanawiam się czy jest dozwolone jego użycie na koszulkach.
7. Czy mogę wykorzystać postacie zwierząt właśnie w takiej "ciemnej" wersji?
Na razie to chyba tyle

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Komercyjne wykorzystywanie wizerunku wymaga zgody zainteresowanego.
2. To zależy od kontekstu.
4. Za zgodą autora.
5. To nadal może być wykorzystywanie wizerunku.
6. Zapoznaj się z licencją programu.
7. J.w.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo tematy były wielokrotnie omawiane.[/FONT]

Prawa autorskie - wizerunek.

Jestem właśnie w trakcie czytania jednego z regulaminów, i prosiłabym o wyjaśnienie mi jednego z punktów.
Jeśli umieszczasz zdjęcie kogoś sławnego, to upewnij się, że ta osoba jest przedstawiona w momencie, w którym wykonuje swój zawód, np.: możesz wstawić zdjęcie piosenkarki, kiedy śpiewa na koncercie, ALE nie możesz wstawić jej zdjęcia, do którego pozowała (chyba, że sam je zrobiłeś i jej zapłaciłeś).

Czyli jeśli chciałabym zrobić koszulkę (bo to regualmin pewnej strony gdzie założyłam sklep) to mogę użyć klipów z danego filmu/serialu? z tą postacią. niby wtedy wykonuje swoją pracę......

RE: Prawa autorskie - wizerunek.

Otrzymałaś już odpowiedzi na swoje pytania, dublujesz temat.

Esthene napisał:
... mogę użyć klipów z danego filmu/serialu? .....
Na takie korzystanie musisz mieć zgodę autora.

Ostatnia edycja:
Powrót