Prawa autorskie - niższe podatki?

• Autor wątku Autor wątku Mixous
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mixous

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,
chciałbym dowiedzieć się jak fotograf ślubny, zakładając, że ma firmę i będzie rozliczał się na zasadach ogólnych, może płacić niższe podatki, wykorzystując prawa autorskie ( tworząc dzieło )?
Proszę o wszelkie informacje związane z tematem, bo każda księgowa mówi inaczej.... Co powinien zawrzeć w umowie z parą młodą?

Możesz korzystać z kup 50%, ale:
Mixous napisał:
.... Co powinien zawrzeć w umowie z parą młodą?
Osobne wynagrodzenie z tytułu wykonania zdjęć, filmu i osobne wynagrodzenie z tytułu udzielenia licencji na korzystanie lub z tytułu przeniesienia praw autorskich majątkowych. Kup 50% stosujesz wyłącznie do przychodów z tytułu korzystania lub rozporządzania prawami autorskimi majątkowymi.

PS.
Należy pamiętać, że umowa przeniesienia praw autorskich majątkowych musi zawierać wszystkie ustalenia i regulacje wymagane Ustawą.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za udzieloną odpowiedź.
Czy dobrze rozumiem, że sam sobie będę musiał ustalić jaka to kwota za udzielenie licencji/praw autorskich ? Np jeśli suma za reportaż ślubny wyniesie 2000 zł, to odliczam : wynagrodzenie za wykonanie zdjęć , np 1000 zł , album i akcesoria 600 zł, a udzielenie licencji pozostała kwota 400 zł ?
Tak to musiałbym rozpisać w umowie?
"PS.
Należy pamiętać, że umowa przeniesienia praw autorskich majątkowych musi zawierać wszystkie ustalenia i regulacje wymagane Ustawą." - co to dokładnie oznacza?

Kup 50% należy się wyłącznie z tytułu korzystania i rozporządzania prawami autorskimi. Wykonanie zdjęć i wręczenie ich klientowi nie wypełnia tego tytułu.
Mixous napisał:
... - co to dokładnie oznacza?
Rozdział 5 Ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych. W szoku jestem, że nie wiesz o co chodzi. :wow:

Byłem dziś u radcy prawnego z zakresu prawa podatkowego i dowiedziałem się, że ci fotografowie, którzy prowadzą działalność gospodarczą, nie mogą skorzystać z tego prawa KUP 50% ( prawa autorskie ).
Jest ono ponoć przynależne tym, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej...?

Tu też wspominają:
***mod***

Kto udzieli rzetelnej odpowiedzi ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mixous napisał:
... nie mogą skorzystać z tego prawa KUP 50% ( prawa autorskie ).
Jest ono ponoć przynależne tym, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej...?...
To jeszcze niech Ci podadzą podstawę prawną tego twierdzenia.

PS.
Czas zeznań rocznych, zatem dokładnie zapoznaj się z formularzem PIT-36, który masz obowiązek złożyć. Obejrzyj dokładnie wszystkie zgłaszane przychody.

Ostatnia edycja:
Radca podał mi taką podstawę :

ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych

Art. 22. [Koszty uzyskania przychodów]

ust 9. Koszty uzyskania niektórych przychodów określa się:
3)z tytułu korzystania przez twórców z praw autorskich i artystów wykonawców z praw pokrewnych, w rozumieniu odrębnych przepisów, lub rozporządzania przez nich tymi prawami - w wysokości 50% uzyskanego przychodu, z zastrzeżeniem ust. 9a i 9b, z tym że koszty te oblicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 lit. b, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód;

12. Do przychodów, o których mowa w art. 14, nie mają zastosowania koszty uzyskania przychodów określone w ust. 9.

Art. 14. [Przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej]

Udzielasz licencji lub przenosisz prawa autorskie majątkowe osobną umową cywilnoprawną, wtedy nie są to przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej.

PS.
Tak szybko nowelizują te przepisy, że już człowiek nie nadąża.

Czyli jak to jest ostatecznie, bo juz sam na prawdę mocno się pogubiłem ....
Mam założoną firmę - mogę skorzystać z KUP 50% ( prawa autorskie, dzieło) , czy nie?

"Udzielasz licencji lub przenosisz prawa autorskie majątkowe osobną umową cywilnoprawną, wtedy nie są to przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej" - nawet w umowie dla klientów mam adnotację:

" Wykonawca przenosi na Zamawiającego prawa majątkowe do Dzieła w postaci zdjęć/filmu* na następujących polach eksploatacji:
- w zakresie utrwalania i zwielokrotniania dzieła bez względu na technikę
- publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
2. Wykonawca nie zrzeka się praw autorskich osobistych, tym samym Zamawiający dokonując publicznego wykonania, wystawienia, wyświetlania, odtworzenia oraz nadawania i reemitowania, a także publicznie udostępniając utwór jest zobowiązany do podpisania go imieniem i nazwiskiem Wykonawcy bądź adresem jego strony.

Czy to wystarczy bym w przyszłości skorzystał z tego przywileju 50%?

Wklejam zapytanie do prawnika i odpowiedź -- znalezione w sieci

Zapytanie :

Dzień dobry ������
Mam pytanie na które niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi. Wykonuje głównie zdjęcia z imprez okolicznościowych. Mam tu na myśli śluby. Dostałam pozytywną interpretację co do stosowania 50% KUP. Od jakiej stawki VAT powinnam policzyć podatek ? Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ PRAWNIKA:

Dzień dobry, Pani Klaudio, czy Pani prowadzi działalność gospodarczą w zakresie fotografii? Bo żeby stosować 50% KUP nie może Pani takiej działalności prowadzić, a z kolei wówczas i podatek VAT Panią nie obowiązuję, więc nie wiem, w czym leży problem ������ Proszę spróbować sprecyzować problem.

Dziękuję .

Czy taki wpis w umowie wystarczy? :

" 1.Wykonawca przenosi na Zamawiającego prawa majątkowe do Dzieła w postaci zdjęć na następujących polach eksploatacji:

- w zakresie utrwalania i zwielokrotniania dzieła bez względu na technikę
- publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.

2. Wykonawca nie zrzeka się praw autorskich osobistych, tym samym Zamawiający dokonując publicznego wykonania, wystawienia, wyświetlania, odtworzenia oraz nadawania i reemitowania, a także publicznie udostępniając utwór jest zobowiązany do podpisania go imieniem i nazwiskiem Wykonawcy bądź adresem jego strony.

Czy to wystarczy bym w przyszłości skorzystał z tego przywileju 50%?

Kup. 50% przysługuje nie tylko przy rozporządzaniu prawami autorskimi ale i przy korzystaniu.

PS.
Zwróciłeś uwagę na słowo "osobna"?

Czyli przy podpisywaniu umowy mam mieć dwie osobne umowy:
w jednej opłata za reportaż , a w drugiej opłata za przeniesienie praw majątkowych?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lub druga na udzielenie licencji na korzystanie. Czemu wszyscy upierają się na przenoszenie praw:?::wow:
Z punktu widzenie twórcy to jest niekorzystne.

Serdecznie dziękuję :)

Udzielę więc licencji :)

Dla pewności jednak jeszcze zapytam: jeśli cała moja usługa będzie kosztować 2 tyś zł , to jak powinienem "wycenić" tą licencję ?

Nie ma na to żadnych tabel, to kwestia między Tobą, a Twoim klientem.

Dziękuję Panu bardzo za wszystkie udzielone odpowiedzi :)

Za trudne, w tym "wkurzające" może pytania, przepraszam, jednak ze mnie tylko młody prosty, szary człowiek, szukający dobrych rozwiązań na własną rękę, bo niestety kiedy nawet zapłaciłem za poradę, dowiedziałem się "NIC" :(

Pewno jeszcze tu wrócę ...
Już teraz proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję

Powrót