Prawa autorskie odzież - teledysk :)

• Autor wątku Autor wątku Marionoza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marionoza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam.
Mam pytanie czy używanie w teledysku odzieży różnych firm, na przykład używanie odzieży raperów, którzy swoją markę ciuchów stworzyli jest legalne :) ?
Bardzo proszę o szybkie odpowiedzi :)
Z Góry bardzo dziękuję.

Towar nabyty legalnie możesz spokojnie używać.

Czyli jak w teledysku mam ubrania marki sławnych raperów to mogę je używać w teledysku, że jest widoczna ich firma :) ?

Nie ma to znaczenia jeśli owe stroje zostały legalnie wprowadzone do obrotu. Działa zasada wyczerpania prawa.

Chodzi o to, że tę bluzę kupiłem od kolegi, i to jest bluza firmy sławnego rapera to mogę coś za to mieć jeśli mam ją na sobie w teledysku :) ?

Czego nie rozumiesz z poprzednich moich wypowiedzi:?:

Chodzi mi o to, że kupiłem tę bluzę od kolegi, a skąd on ją ma to nie wiem i chodzi o to czy to nie wyklucza tego czy ona jest legalna czy nie.
Krótko mówiąc czy jeśli mam ją od kolegi to mogę ją używać w teledysku?

Marionoza napisał:
... a skąd on ją ma to nie wiem ...
To go zapytaj.
Marionoza napisał:
... chodzi o to czy to nie wyklucza tego czy ona jest legalna czy nie. ...
Zasada wyczerpania prawa dotyczy wyłącznie towarów legalnie wprowadzonych na rynek.

Ona została legalnie wprowadzona na rynek, bo do dzisiaj powstają nowe ciuchy jego

Chodzi mi o to, że czemu ja mam odpowiadać za to, że powiedzmy on tą bluzę miał nielegalnie?
Ja ją powiedzmy kupiłem z myślą, że on ją kupił w sklepie i po prostu już jej nie chce nosić.
Więc powiedzmy dlaczego ja mam za to odpowiadać?

Rozumiem, pytałem się kolegi i powiedział, że miał ją legalnie.
Moje ostatnie pytanie tak żebym wiedział, co mogłoby mi grozić za takie naruszenie prawa do znaku towarowego :) ?

Roszczenia cywilne uprawnionego, a gdyby okazało się, że to podróbka to również odpowiedzialność karna.

Powrót