Prawa autorskie osobiste a stosunek pracy (i jego ustanie)

• Autor wątku Autor wątku siutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siutek

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Witam, od kilku dni nurtuje mnie pewna kwestia:
Niedawno została rozwiązana umowa o pracę z moim dotychczasowym pracodawcą (likwidacja stanowiska), w ramach której wykonywałem projekty graficzne stron www/ logotypów/ulotek/wizytówek itp.

O ile prawa autorskie majątkowe przechodzą na pracodawcę z chwilą przyjęcia przez niego dzieła o tyle jak wygląda kwestia z prawami autorskimi osobistymi??

Czy ja mogę nie pytając o zgodę byłego już pracodawcę "chwalić" się swoimi projektami wykonanymi w ramach umowy o pracę? Czy mogę umieścić je w swoim portfolio? Nawet jeśli będzie to portfolio mojej firmy, jednoosobowej działalności (rozpoczętej po rozwiązaniu umowy o pracę)?

Nie chcę sprzedawać tych projektów, chcę tylko pokazać "próbki" mojej wesołej twórczości :)

siutek napisał:
... o tyle jak wygląda kwestia z prawami autorskimi osobistymi??...
Zawsze pozostają przy autorze.
siutek napisał:
... Czy ja mogę nie pytając o zgodę byłego już pracodawcę "chwalić" się swoimi projektami wykonanymi w ramach umowy o pracę?...
O ile nie zobowiązałeś się do powstrzymania od wykonywania swoich praw autorskich osobistych, możesz.
siutek napisał:
... Czy mogę umieścić je w swoim portfolio? Nawet jeśli będzie to portfolio mojej firmy, jednoosobowej działalności (rozpoczętej po rozwiązaniu umowy o pracę)?...
To zależy co przez to rozumiesz. Co do zasady, o rozpowszechnianiu utworu decyduje posiadasz praw autorskich majątkowych.
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/128850-art-12-uopaip-prywatne-portfolio.html
http://forumprawne.org/prawo-autors...prawa-autorskie-autorskie-prawa-osobiste.html

W mojej umowie o pracę nie ma ani słowa na temat praw autorskich, nigdy też nie dostałem żadnego aneksu ani innego dokumentu, który by regulował ta kwestię.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

siutek napisał:
W mojej umowie o pracę nie ma ani słowa na temat praw autorskich, ...
Pracodawca nabył prawa autorskie majątkowe z mocy ustawy:
Przepis prawny:
Art. 12.
[Prawa autorskie pracownika]

1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej,pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

2. Jeżeli pracodawca, w okresie dwóch lat od daty przyjęcia utworu, nie przystąpi do rozpowszechniania utworu przeznaczonego w umowie o pracę do rozpowszechnienia, twórca może wyznaczyć pracodawcy na piśmie odpowiedni termin na rozpowszechnienie utworu z tym skutkiem, że po jego bezskutecznym upływie prawa uzyskane przez pracodawcę wraz z własnością przedmiotu, na którym utwór utrwalono, powracają do twórcy, chyba że umowa stanowi inaczej. Strony mogą określić inny termin na przystąpienie do rozpowszechniania utworu.

3. Jeżeli umowa o pracę nie stanowi inaczej, z chwilą przyjęcia utworu pracodawca nabywa własność przedmiotu, na którym utwór utrwalono.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Ok, jeśli chodzi o prawa autorskie majątkowe to nie ma tu wątpliwości. I wszystko rozumiem, pytam o prawa autorskie osobiste, które nie są zbywalne, czy na ich podstawie mogę się chwalić utworami stworzonymi w ramach umowy o pracę, pokazywać że to JA stworzyłem taki lub inny logotyp albo projekt strony www.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

siutek napisał:
... mogę się chwalić utworami stworzonymi w ramach umowy o pracę, pokazywać że to JA stworzyłem taki lub inny logotyp albo projekt strony www. ...
Ju dostałeś odpowiedź w poście #2 jak i linki do podobnych wątków. Przeczytaj. Wszystko zależy jak chcesz pokazywać.

Powrót