Prawa autorskie - piosenki/covery

• Autor wątku Autor wątku KubaD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KubaD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Chcę przedstawić swoją sytuację. Mam świetny głos i w ostatnim czasie wrzucałem dużo swoich kawałków na serwisy typu MySpace, YouTube (czyli w celach prywatnych?).

Śpiewam głównie covery zagranicznych gwiazd.

Moje pytanie jest następujące.

1. Czy mogę nagrać teledysk do tego utworu a następnie wydać go tylko na YouTube dla celów nie zarobkowych (wiele partnerów YouTube z USA tak robi)

2. Czy na jakiś miejscach publicznych śpiewanie tego singla grozi karą ?

Pozdrawiam

KubaD napisał:
Śpiewam głównie covery zagranicznych gwiazd.
a więc powinieneś posiadać zgody właścicieli praw autorskich do muzyki i tekstów w momencie, gdy twoje wykonania wychodzą poza granice określone dozwolonym wykorzystywaniem chronionych utworów - USTAWA dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Oddział 3 "Dozwolony użytek chronionych utworów" Art.23. do 35.- a w szczególności Art.23.

Czyli w ogólności dla siebie, rodziny czy znajomych wykonywać te covery możesz, ale jeśli wrzucisz je, przykładowo na YT, to powinieneś posiadać wtedy stosowne licencje na korzystanie z tekstów i muzyki.

Względnie, jeśli twoje wykonania znacząco różnią się od oryginałów (są opracowaniami) - powinieneś posiadać zgody na wykonywanie praw zależnych do wykonywanych utworów od posiadaczy praw autorskich.

Niezależnie, do twoich wykonań przysługują Ci twoje prawa autorskie (jeśli są to opracowania) lub prawa pokrewne - czyli prawa do korzystania ze swoich wykonań.

Skąd uzyskać takie pozwolenie np. wokalisty iyaz ?

Koszta mnie zbytnio nie obchodzą

Pozdrawiam

Jeszcze dodam pytanie.

Czy mogę zaśpiewać na dniach miasta czyjąś piosenkę ?

To mnie dziwi bo niby Mam talent nie mam licencji na każdą piosenkę podczas castingu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
KubaD napisał:
Skąd uzyskać takie pozwolenie np. wokalisty iyaz ?
To zależy - bezpośrednio od autora, producenta utworu lub od Organizacji Zbiorowego Zarządzania, jeśli to ona reprezentuje interesy autora. Trzeba się tego samodzielnie dowiedzieć. Można na początek zapytać w ZAiKS-ie.
Czy mogę zaśpiewać na dniach miasta czyjąś piosenkę ?
Tak, jeśli się ma licencję. Ale to organizator takich imprez zwykle hurtowo opłaca prawa autorskie, trzeba się dowiedzieć.

Ostatnia edycja:
Powrót