Prawa autorskie - pomoc w zadaniu domowym

• Autor wątku Autor wątku lolek347
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lolek347

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich, dostałem zadanie domowe następujących treści :

1. Na potrzeby promocji swojego powiatu tworzysz stronę internetową poświęconą „wyprawom w miejsca nieznane…”. Zamieszczasz na niej swoje teksty, osobiście zrobione zdjęcia… Do wskazania lokalizacji miejsc korzystasz z zeskanowanych mapek z atlasu. Na stronie podałeś/aś źródło… Po kilku tygodniach otrzymujesz mail z wydawnictwa z żądaniem zapłaty za wykorzystane mapy…

Czy wydawnictwo ma prawo żądać opłaty za wykorzystane mapy?

3. Pracujesz w Urzędzie Marszałkowskim. Twój szef polecił Ci przygotowanie publikacji w formie broszury przeznaczonej do druku. Ściągnąłeś i zainstalowałeś nielegalną wersję InDesigne (chociaż można było ją przygotować za pomocą legalnego edytora Word :) i przygotowałeś pracę. W pracy pojawiła się kontrola… Pytanie:

Kto ponosi odpowiedzialność za naruszenie praw autorskich – Ty czy Twój szef?

4. Uczestniczyłeś w zajęciach prowadzonych prowadzonych przez wykładowcę, które bardzo Ci się podobały. Pewnego dnia postanowiłeś nagrać (sfilmować) jeden z jego wykładów i zamieścić na YouTube. Zastanawiałeś się nad zapytaniem wykładowcy o zgodę, ale doszedłeś do wniosku, że skoro wykład udostępniasz w celach edukacyjnych, nie ma takiej potrzeby.

Czy i ewentualnie dlaczego Twój czyn może być uznany za złamanie praw wykładowcy?

5. Poświęciłeś kilka miesięcy pracy na przygotowanie swojej strony internetowej, na której zamieściłeś kilka naprawdę profesjonalnych, samodzielnie opracowanych artykułów o sprzęcie komputerowym oraz kilka zdjęć (również Twojego autorstwa). Chciałbyś, aby osoby, które odwiedzają Twoją stronę, korzystając z materiałów, które na niej zamieściłeś, przestrzegały prawa autorskiego.

Czy musisz zamieścić adnotację "wszystkie prawa zastrzeżone..." lub "© by.."?

Czy ktos bylby na tyle uprzejmy zeby nakierowac mnie w jakis sposob gdzie dokladnie szukac tych odpowiedzi ewentualnie pomoc w udzieleniu odpowiedzi? Po przeszukaniu internetu bylem w stanie udzieli odpowiedzi na 1 z 5 pytan a na reszte to prawde mowiac nie wiem nawet z ktorej strony patrzec ;/ Z gory dzieki wszystkim za kazda mozliwa pomoc :)

No właśnie problem w tym ze język urzędowy jest dla mnie prawie tak samo zrozumiały jak język chiński... dlatego z całej tej ustawy nie jestem w stanie wywnioskować nic sensownego ;/

Co do pytania nr. 1 znalazłem coś takiego Art. 33
3) w encyklopediach i atlasach – opublikowane utwory plastyczne i fotograficzne, o ile nawiązanie porozumienia z twórcą celem uzyskania jego zezwolenia napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody. Twórcy przysługuje wówczas prawo do wynagrodzenia.

Czy można się na to powołać ?

Ostatnia edycja:
Co do pytania nr. 4 znalazłem w ustawie coś takiego:

Art. 26^1

Wolno korzystać w granicach uzasadnionych celem informacji z przemówień politycznych i mów wygłoszonych na publicznych rozprawach, a także fragmentów publicznych wystąpień, wykładów oraz kazań. Przepis nie upoważnia do publikacji zbiorów tego rodzaju utworów.

jednak nie bardzo wiem jak to zinterpretować ;/

1) Tak, ma prawo żądać. Wpisz sobie w wyszukiwarce "pozew za fragment mapy".
4) Tak, może. Autorskie prawa majątkowe (wiedza kosztuje) + ochrona wizerunku (chyba, że wykładowca jest osobą publiczną, np. obecna Prezydent Warszawy jest wykładowcą)
5) Nie musisz. Jesteś chroniony z mocy ustawy.

dzieki wielkie :) a powiedzcie mi jeszcze odnosnie pytania nr 3 bo wedlug mnie konsekwencje ponosi pracodawca jednakze moze tez konsekwencje poniesc pracownik tylko nie jestem w stanie tego udowodnic w zaden sposob. Ma ktos pomysl na co sie powolac ?

Mogą ponieść obaj lecz wiele zależny od okoliczności.

Czyli tak na prawde nie da sie udzielic jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie ? Na co sie mozna powolac w takich przypadkach ? Kodeks pracy, ustawa o prawach autorskich, cos jeszcze ?

Powrót