prawa autorskie - projekt wnetrza??

• Autor wątku Autor wątku kirstein
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kirstein

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam takie pytanie:

Jakis czas temu robiłem projekt dla pewnej firmy, nie podpisaliśmy żadnej umowy - jedynia tzw. umowa dżentelmeńska - słowna (wynikło to stąd że już mieliśmy okazję kiedyś współpracować i na tamtą chwilę jako klient byli dla mnie pewni). Projekt wnętrza otrzymali w na początku lipca, prowadziłem też nadzór prac budowlanych przez cały czas trwania budowy i aranżacji wnętrza, łącznie z zakupami i zamówieniami części materiałów budowlanych.

Do dzisiaj nie zapłaciła mi firma, która zleciła mi projekt, jako że nie miałem pisemnej umowy z tą firmą, na jakiej podstawie mogę mogę wyegzekować płatność na tej firmie???
Posiadam całą dokumentacje projektową, maile etc.

dzięki za odpowiedź :)

Witaj,

umowa (o dzieło) była, tyle, że usta. Jest jak najbardziej ważna, wygląda na to, że nawet miałbyś szansę udowodnienia swoich racji przed sądem (a zwłaszcza, gdybyś miał jakichś świadków prowadzenia prac). Przepisy regulujące umowy o dzieło - http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73780-kodeks-cywilny-umowy-o-dzielo.html

W tej chwili możesz wystawić rachunek (wzory - wujek gooogle) za wykonanie projektu oraz nadzór nad wykonaniem prac i wysłać go do zamawiającego listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Można dołączyć pismo przewodnie z wyjaśnieniem źródeł pochodzenia rachunku. Jeśli nie będzie wynagrodzenia na twoim koncie po ustalonym w rachunku terminie, wysłać wezwanie do zapłaty - również list polecony za potwierdzeniem odbioru. Jeśli nie poskutkuje - pozostanie sąd.

serdecznie dziękuję

pozdrawiam

Powrót