Prawa autorskie-przekazanie/odstąpienie

• Autor wątku Autor wątku whitet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

whitet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam
Kilka tygodni wcześniej pisałem na forum o swoim problemie w związku z napisaniem umowy, która dotyczyła by przekazania lub tez odstapienia praw autorskich majątkowych. Pierwotnie jestem autorem większej części Dzieła, którego dotyczy ta umowa i w czasie przeszłym przekazałem je mojemu pracodawcy (byłemu). Po kilku latach za porozumieniem stron mam możliwość przejęcia praw autorskich majątkowych do Dzieła. Napisałem wstępną wersję umowy i chciałbym ją przedstawić do oceny i ewntualnych poprawek :)
Oto ona:
UMOWA PRZEKAZANIA/ODSTĄPIENIA PRAW AUTORSKICH MAJĄTKOWYCH

Umowa pomiędzy………..zamieszkałym……………….. PESEL………….zwanym dalej Przekazującym a………..……………….zamieszkałym…………….PESEL…………………….zwanym dalej Odbiorcą.

1, Przedmiotem umowy jest przekazanie/odstąpienie praw autorskich majątkowych do gry ………………. (zwanej dalej Dziełem)- część pierwsza i druga jak i wszystkich elementów zawartych w grze (np. tła, postacie, muzyka, kod) oraz do wszelkich kontynuacji, przeróbek w części lub całości Dzieła.
2. Przekazujący zobowiązuje się odstąpić Odbiorcy, z chwilą podpisania umowy, wszelkie autorskie prawo majątkowe i prawa pokrewne do utworów w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2000 r., nr 80, ze zm.).
3. Przeniesienie/odstąpienie praw autorskich i praw pokrewnych będzie do nieograniczonego w czasie korzystania i rozporządzania Dziełem w kraju i zagranicą na następujących polach eksploatacji:
- Trwałego lub czasowego zwielokrotniania Dzieła w całości bądź w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie, w tym wprowadzenie Dzieła do pamięci komputera - przez przekopiowanie jak i zainstalowanie w wersji do używania, wprowadzania do Internetu oraz innych sieci komputerowych.
- Rozpowszechnianie Dzieła, w szczególności poprzez udostępnienie do w sieciach komputerowych w sposób zapewniający dostęp do niego w miejscu i czasie indywidualnie wybranym przez użytkownika,
- Wykonywanie, korzystanie, publiczne rozpowszechnianie i publikowanie Dzieła,
- Utrwalenie,
- Trwałe zwielokrotnianie każdą znaną techniką całości i w jakiejkolwiek formie,
- Sporządzanie cyfrowego zapisu utworu,
- Wprowadzenie do obrotu oraz publiczne rozpowszechnianie w tym: użycie, najem dzierżawa i dalsza odsprzedaż, kopiowanie, wystawianie, wyświetlanie, odtworzenie oraz nadawanie, a także do publicznego udostępniania Dzieła w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym w kraju i za granicą.
- Nadanie za pomocą wizji lub fonii za pośrednictwem stacji naziemnych lub satelitarnych
- Tłumaczenie, przystosowanie, zmiany układu lub jakiekolwiek inne zmiany
- Wykorzystywania fragmentu Dzieła do celów promocyjnych i reklamy.
- Udzielania licencji, sublicencji na wskazanych powyżej polach eksploatacji.
- Wszelkich czynności związanych ze sprzedażą Dzieła.
4. Przekazujący zrzeka się pośrednictwa jakiejkolwiek organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi dotyczącego jakichkolwiek praw do utworu.
5. Przekazujący oświadcza, że osoby trzecie nie uzyskały ani nie uzyskają autorskich praw majątkowych do Dzieła będącego przedmiotem umowy.
6. Odbiorca nie będzie ograniczony terytorialnie ani czasowo przy wykonywaniu nabytych autorskich praw majątkowych i będzie uprawniony do wykonywania na swoją rzecz majątkowych praw zależnych.
7. W razie wystąpienia przez osobę trzecią z roszczeniem przeciwko Odbiorcy z tytułu naruszenia przysługujących mu praw autorskich, w wyniku korzystania z Dzieła, o którym mowa w niniejszej umowie, Przekazujący zobowiązuje się do zaspokojenia tego roszczenia.

Bardzo prosiłbym o jakiekolwiek sugestie, rady odnosnie tego tematu
Pozdrawiam
Grzesiek

Witam,

wraca 'stara' sprawa... ;) - to tak 'na gorąco':

Par. 0. interpunkcja, stylistyka, gramatyka go poprawki. Proszę pamiętać, że czasami od braku przecinka może się zmienić interpretacja zdania...

Par.1. nie przekazanie / odstąpienie, a tak jak ustawa mówi – przeniesienie. Jeśli „do wszystkich elementów”, to po co je wymieniać, i to w części? Jeśli już to może nie przez „np.” a „w szczególności”

Par.2. jak rozumiem punkt ten mówi o terminie przeniesienia praw. Raczej powinno być więc tak: „przeniesienie na nabywcę praw wyszczególnionych w par 1. umowy nastąpi z chwilą podpisania umowy”. W obecnym brzmieniu jest niepotrzebne dublowanie zapisu z Par. 1. Jeśli przenosi Pan również prawa pokrewne (ale w grze?) to powinno to być ujęte w Par. 1.

Par.3. "przeniesienie".
"...Przeniesienie/odstąpienie praw autorskich i praw pokrewnych będzie [ będzie co? ]do nieograniczonego w..."
Ta lista wymaga lekkiego uporządkowania. Warto by było, żeby była zgodność zapisów umowy z zapisami w Atr.50, 74. upaipp

Par.5. połączyłbym z Par.7

Par.6. nie „do wykonania na swoją rzecz majątkowych praw zależnych”, a „do zezwalania na wykonywanie praw zależnych”

Witam :)
Przyznam szczerze iż tą umowę przepisałem na podstawie pewnego wzoru wczesniej zamieszczonego na forum, przerobiłem troszkę i...własnie czegoś w niej brakowało :)Teraz po kolei.
Jest to forma robocza, jeżeli chodzi o gramatykę, składnię, stylistyke itd-przyznaję nie jest pierwszych lotów...pracuję nad tym. Odnośnie paragrafu 3...hmmm, nie zauwazyłem tego. Postaram się to zdanie inaczej sformułować. Jeżeli chodzi o pola eksploatacji w tym paragrafie zauważyłem (ten zapis był w pierwowzorze umowy na forum) iż sa one zapisane w troszkę innej formie ale dotyczą tego samego co jest wyszczególnione w art.50.
Postaram się dopracować ta umowę i przeslę kolejną wersję. Bardzo dziękuję za wazne wskazówki i rady, jeżeli jest to mozliwe...to proszę własne sugestie...co jeszcze zamieścić.
Dodam iż formułuje jeszcze umowę, w której dawny pracodawca przepisze mi prawa ochronne do znaku towarowego...myslę że tutaj już sprawa będzie łatwiejsza :)
Jeszcze raz dziękuję :)
pozdrawiam

Witam,
pomijając w tym momencie kwestie autorskoprawne, to w pierwszej kolejności zwracam uwagę, że umowa ma charakter nieodpłatny więc proszę pamiętać o wygenerowanym przychodzie po stronie nabywcy majątkowych praw autorskich.

Witam!
Odnośnie ostatniego postu..."..wygenerowanym przychodzie po stronie nabywcy majątkowych praw autorskich"...?Jak mam to rozumieć ? Muszę to gdzieś zgłosić ?
Przepraszam za takie dopytywanie ale naprawdę jestem troszkę mało doinformowany jeżeli chodzi o kwestie związane z takimi czynnościami
Pozdrawiam

Powrót