Prawa autorskie strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku miwt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miwt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam stosunkowo dziwne zapytanie, a mianowicie

Od jakiegos czasu razem z kumplem dłubiemy projekt strony internetowej ktora chcemy uruchomic. Nad projektem myslimy juz od dluzszego czasu, zreszta zostaly w tym kierunku podjete juz roznego rodzaju postanowienia i czyny;) Problem ktwi w tym, ze dzis przegladajac internet natrafilem na strone ktora jest tematycznie praktycznie taka sama co ta ktora tworzymy. Nie wiem jakim cudem nam umknela na poczatku bo sprawdzalismy czy istnieje cos takiego, ale poprostu stalo sie. Dlatego mam zapytanie...

Czy mimo iz ta stronka istnieje, mozemy wypalic ze swoja? Oczywiscie nazwa strony jak i jej grafika bylaby calkiem inna, jedyne co sie pokrywa po trochu to tematyka;/ Niestety w tym przypadku tematyka ma duzy wplyw na funkcje strony, ktore jesli czlowiek troche pomysli ograniczaja sie do kilku uzytych wlasnie na tamtej stronie jak i na stronie wymyslonej przez nas. Interesuje mnie czy jest wogole jakies prawo zabraniajace tego typu dzialan i w jakim momencie sie je stosuje?

A moze sa jakies inne prawa niz autorskie zakazujace tego typu poczynan?

Porsze o odp

Ostatnia edycja:
widze ze nie ma zbytnio odzewu a naprawde mi na tym zalezy, dlatego jeszcze raz prosze bardzo o odp

pzodrawiam

Witaj,

no trudno na tak dziwne pytanie dać nie-dziwną odpowiedź... :D

A poważniej, w świetle USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' - Art.1. - ochronę prawnoautorską posiada forma utworów, nie posiadają ochrony prawno - autorskiej zaś pomysły, idee, algorytmy, etc. Więc sama funkcjonalność (sposób działania strony) nie będzie chroniona prawami autorskimi, o ile ta funkcjonalność nie przekłada się w jakiś sposób na bezpośrednio formę strony.

Ostatnia edycja:
Pomysły nie są w Polsce chronione.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby wystawić stronę o takiej samej funkcjonalności.

ok dziekuje bardzo za odpowiedz;)

pozdrawiam

Powrót