Prawa autorskie, umowa o dzieło - zlecenie na wykonanie utworów muzycznych

• Autor wątku Autor wątku Widek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Widek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jestem amatorem - artystą muzycznym (zajmuje się domowym nagrywaniem piosenek) Dostałem od zespołu xxx ofertę - zakupu moich piosenek/wykonanie im utworu na zlecenie - od członka zespołu dostałem mniej więcej taką umowę o dzieło (czyli o ile rozumiem chodzi o zrzeknięcie się praw autorskich do danego utworu):

umowa_o_dzielo_muzyka.doc

Chciałbym się zapytać, czy wszystko mniej więcej wygląda okej, bo niestety nie orientuję się w tych tematach :)

Z góry dzięki wielkie za pomoc!

Widek napisał:
...od członka zespołu dostałem mniej więcej taką umowę o dzieło (czyli o ile rozumiem chodzi o zrzeknięcie się praw autorskich do danego utworu)
dla formalności - umowa o wykonanie dzieła to jest jedna jedna kwestia - regulowana przepisami zawartymi w USTAWIE z dnia 23 kwietnia 1964 r. "Kodeks cywilny" - Art.627. -do 646., zaś przeniesienie praw autorskich (majątkowych i/lub praw do zezwalania na realizację praw zależnych) to druga, niezależna kwestia, regulowana przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".
Dla wygody, zwykle łączy się obie umowy w jedną, tak jak w Twoim przypadku.

Umowa jak umowa, dość typowa. Ja bym zwrócił uwagę na kwestie:
1.
§ 4. Wynagrodzenie Wykonawcy.
1. Z tytułu stworzenia Utworów i przeniesienia na Zamawiającego praw do Utworów i zaciągniętych przez Autora zobowiązań w zakresie autorskich praw osobistych Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie w kwocie 500 zł (pięćset złotych) w tym 250 złotych (dwieście pięćdziesiąt złotych) za stworzenie Utworów oraz 250 złotych (dwieście pięćdziesiąt złotych) za przeniesienie na Zamawiającego praw do Utworów i zaciągniętych przez Autora zobowiązań w zakresie autorskich praw osobistych, powiększone o należny podatek od towarów i usług.
- nie wiem, o jakie zobowiązania tu może chodzić?

2. Przy warunkach płatności nie jest określony termin płatności, a powinien być. Powinien być też określony sposób płatności (gotówka, przelew) oraz podany numer konta na które powinno być przelane wynagrodzenie.

Pamiętaj:
- przeniesienie własności egzemplarza dzieła dokona się w momencie przekazania utworu zamawiającemu,
- przeniesienia majątkowych praw autorskich dokona się z chwilą złożenia podpisów na umowie.
Jeśli chcesz się zabezpieczyć wpisz klauzulę, że przeniesienie własności egzemplarza oraz przeniesienie majątkowych praw autorskich będą skuteczne po wpłynięciu całości wynagrodzenia na Twoje konto... :)

no, to tak na szybko...

Wielkie dzięki Chris za pomoc! Mam jeszcze kilka pytanek :)

umowa_o_dzielo_muzyka2.doc

Oto poprawiona wersja (na ciemno dodane nowe wpisy)

Mógłbyś zajrzeć do paragrafu nr 2 - mniej więcej jak można to sformułować abym ja - zobowiązał się do wysłania utworów w momencie gdy podana kwota zostanie wpłacona na moje konto ?

W paragrafie 4 w wynagrodzeniu wykonawcy dopisałem :

3. Zamawiający prawa autorskie do utworów zobowiązuje się do zapłaty Wykonawcy przelewem, kwoty 1000zł na numer konta xxx do dnia 5.04.2010r.
4. Przeniesienie własności utworów oraz przeniesienie majątkowych praw autorskich będą skuteczne po wpłynięciu całości wynagrodzenia na konto Wykonawcy.

Natomiast w paragrafie 2 jest cos takiego:

§ 2. Procedura odbioru Utworu.
1. Do dnia 25-03-2010 Autor zobowiązuje się przedstawić Zamawiającemu Projekt Koncepcyjny Utworów w formie pliku midi z zarysem utworu. Przepis ust. następnego stosuje się odpowiednio. W terminie 3 dni od dnia otrzymania Projektu Koncepcyjnego Zamawiający może wnieść uwagi, które Autor powinien uwzględnić. Jeżeli zakres uwag Zamawiającego zagrozi możliwości zachowania terminu przewidzianego w § 1 ust. 1 Umowy, Strony ustalą nowy termin wykonania Utworów.
2. O ukończeniu Utworów Autor zawiadomi niezwłocznie Zamawiającego na piśmie lub w drodze poczty elektronicznie wysłanej na adres: adam@gno.com.pl załączając równocześnie egzemplarz Utworów.
3. Zamawiający powinien w terminie 7 dni od doręczenia mu egzemplarza Utworów zawiadomić Wykonawcę o przyjęciu Utworów bez zastrzeżeń albo o przyjęciu Utworów z zastrzeżeniami lub uwagami, bądź o jego odrzuceniu. Zawiadomienie powinno nastąpić na piśmie lub pocztą elektroniczną na adres: widek19@poczta.fm
4. Brak odpowiedzi ze strony Zamawiającego w terminie wskazanym w ust. 3 powyżej uznaje się za przyjęcie Utworów bez zastrzeżeń i stanowi podstawę wypłaty wynagrodzenia.

I trochę to ze sobą koliduje :) Między innymi punkt 3...

raczej tak:
3. Wynagrodzenie określone w § 4. będzie zrealizowane w ten sposób, że Zamawiający wpłaci kwotę xx.xxx,00 zł (słownie: ............................................zł) w formie przelewu na konto Wykonawcy w terminie do dnia xx.xx.xxxx znajdujące się w XXXX Bank, Nr Konta xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx.
4. Za datę regulacji płatności Strony przyjmują datę uznania rachunku Wykonawcy.

5. Przeniesienie własności egzemplarzy utworów oraz przeniesienie majątkowych praw autorskich do utworów oznaczonych w § 1. będą skuteczne po wpłynięciu całości wynagrodzenia na konto Wykonawcy.
Trzeba tylko pamiętać, że wynagrodzenie z tytułu umowy o dzieło bywa obciążone zaliczkami na poczet podatku dochodowego odprowadzanymi przez zamawiającego na rzecz wykonawcy, więc jeśli tak będzie, to wpłata będzie de facto mniejsza.

Zaś jeśli idzie o przeniesienie praw autorskich to w przypadku warunku powinno to być raczej w takiej formie:
§. 3 Prawa autorskie
1. Majątkowe prawa autorskie do Utworów na polach eksploatacji (nośnikach) wymienionych pod pozycją 3 załącznika nr 1 do Umowy za cenę określoną w § 4 ust. 1 i 2 Umowy zostają przeniesione na Zamawiającego, z zastrzeżeniem znajdującym się w § 4.5
i po co jest ten akapit:
4. Wykonawcy nie należy się od Zamawiającego zwrot jakichkolwiek kosztów poniesionych przez niego przy tworzeniu Utworów.
Przecież to jest umowa o dzieło, więc wykonawcy przysługuje i tak jedynie wynagrodzenie w niej wpisane.

Dzięki Chris! :) A na przyklad jeżeli chodzi tylko o 2 utwory (jeden za 500zł) - ktore nie maja nazwy - bo po prostu zostaja stworzone na zlecenie - jak wtedy zapisac je w umowie ? Czy po prostu mają być w formie załączników ?

ważne, aby utwory do których odnosi się umowa, były jednoznacznie oznaczone, tak by w przyszłości nie pojawiły się problemy do kogo należą prawa autorskie. W praktyce pozostaje tylko załączenie utworów, najlepiej opatrzonych kwalifikowanym podpisem elektronicznym, a w ogólności jako zwykła kopia.

Pamiętaj jako autor, że umowa o przeniesienie majątkowych praw autorskich nie przenosi praw autorskich do zezwalania na realizację praw zależnych czyli do korzystania z opracowań utworu. Przeniesienie tych ostatnich praw wymaga osobnych zapisów.

Chris dzieki, ale glownie mi chodzilo O PRZENIESIENIE WSZYSTKICH MOZLIWYCH PRAW AUTORSKICH :) Chodzi o to ze po podpisaniu umowy - oni maja byc w pelni autorami do danego utworu - ja natomiast nie miałbym z nim nic wspolnego :)

to trzeba by napisać wszystkich praw autorskich, bez ograniczeń terytorialnych i językowych.
oni maja być w pełni autorami do danego utworu - ja natomiast nie miałbym z nim nic wspólnego
nie da rady - autorem jest się już na zawsze, zaś osobistych praw autorskich (Art.16. upaipp) po prostu nie można się zrzec... :D Można co najwyżej ich nie egzekwować - czyli, np. zgodzić się na anonimowe rozpowszechnianie utworu lub nie sprawować nadzoru na jego wykorzystaniem...

Tak, życie autora jest nierozerwalnie związane z jego dziełem... :D

Ostatnia edycja:
Powrót