Widek napisał:
...od członka zespołu dostałem mniej więcej taką umowę o dzieło (czyli o ile rozumiem chodzi o zrzeknięcie się praw autorskich do danego utworu)
dla formalności - umowa o wykonanie dzieła to jest jedna jedna kwestia - regulowana przepisami zawartymi w USTAWIE z dnia 23 kwietnia 1964 r. "Kodeks cywilny" - Art.627. -do 646., zaś przeniesienie praw autorskich (majątkowych i/lub praw do zezwalania na realizację praw zależnych) to druga,
niezależna kwestia, regulowana przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".
Dla wygody, zwykle łączy się obie umowy w jedną, tak jak w Twoim przypadku.
Umowa jak umowa, dość typowa. Ja bym zwrócił uwagę na kwestie:
1.
§ 4. Wynagrodzenie Wykonawcy.
1. Z tytułu stworzenia Utworów i przeniesienia na Zamawiającego praw do Utworów i zaciągniętych przez Autora zobowiązań w zakresie autorskich praw osobistych Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie w kwocie 500 zł (pięćset złotych) w tym 250 złotych (dwieście pięćdziesiąt złotych) za stworzenie Utworów oraz 250 złotych (dwieście pięćdziesiąt złotych) za przeniesienie na Zamawiającego praw do Utworów i zaciągniętych przez Autora zobowiązań w zakresie autorskich praw osobistych, powiększone o należny podatek od towarów i usług.
- nie wiem, o jakie zobowiązania tu może chodzić?
2. Przy warunkach płatności nie jest określony termin płatności, a powinien być. Powinien być też określony sposób płatności (gotówka, przelew) oraz podany numer konta na które powinno być przelane wynagrodzenie.
Pamiętaj:
-
przeniesienie własności egzemplarza dzieła dokona się w momencie przekazania utworu zamawiającemu,
-
przeniesienia majątkowych praw autorskich dokona się z chwilą złożenia podpisów na umowie.
Jeśli chcesz się zabezpieczyć wpisz klauzulę, że przeniesienie własności egzemplarza oraz przeniesienie majątkowych praw autorskich
będą skuteczne po wpłynięciu
całości wynagrodzenia na Twoje konto...
no, to tak na szybko...