Prawa autorskie w malarstwie

• Autor wątku Autor wątku ogonos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ogonos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Hobbystycznie zajmuję się malowaniem obrazów, na razie jestem początkujący w tej dziedzinie więc tworzę głównie na podstawie różnego rodzaju poradników dla początkujących malarzy.

Czasem próbuję też namalować obraz na podstawie widokówek, kalendarzy, zdjęć w czasopismach itp.

I tu zaczyna się problem. Do tej pory malowałem głównie dla siebie i moich bliskich, a ostatnio otrzymałem propozycję wystawienia moich prac i być może sprzedania czegoś.

W związku z powyższym obawiam się problemów z ewentualnym dochodzeniem swoich praw przez autorów prac na których się wzoruję. Jak to wygląda od strony kodeksowej? Czy moje obawy są uzasadnione?

ogonos napisał:
Czasem próbuję też namalować obraz na podstawie widokówek, kalendarzy, zdjęć w czasopismach itp.
Czyli w ogólności dokonujesz opracowania utworu pierwotnego (fotografii, grafiki, etc.). - Art.2. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp).
I tu zaczyna się problem. Do tej pory malowałem głównie dla siebie i moich bliskich, a ostatnio otrzymałem propozycję wystawienia moich prac i być może sprzedania czegoś.
na własne potrzeby zgodnie z Art.2. upaipp. można to robić. Ale już na wykorzystywanie takich opracowań należy posiadać zezwolenie autora lub osoby posiadającej prawa do zezwalanie na realizację praw zależnych.
W związku z powyższym obawiam się problemów z ewentualnym dochodzeniem swoich praw przez autorów prac na których się wzoruję. Jak to wygląda od strony kodeksowej? Czy moje obawy są uzasadnione?
jak wyżej.

Powrót