prawa autorskie wzoru

• Autor wątku Autor wątku patii2802
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patii2802

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam takie pytanie, otóż maluje trochę amatorsko i zastanawiałam się nad sprzedażą tego, co namaluję jednak rzadko moje obrazy są, że tak powiem "z głowy" raczej wygląda to tak że przeglądam na internecie jakieś zdjęcia lub gotowe obrazy i przyglądając się im maluję. Ostatnio znalazłam na allegro ciekawe motywy kwiatowe jednak jest przy nich taki tekst:
"Wszystkie obrazy i zdjęcia prezentowane na aukcjach są chronione prawem
autorskim. Wszelkie kopiowanie, wykorzystywanie i publikowanie bez zgody firmy RAMIX jest zabronione."
I tu moje pytanie czy sam "wzór" obrazu jest objęty tym prawem? Nie zamierzam przywłaszczać sobie autorstwa wzoru, a jedynie jego wykonanie. Przy ewentualnym wystawieniu zastrzegę, że wzory nie są moim pomysłem.
Czy jest to zgodne z prawem czy mogę mieć przez to problemy?

Witaj, sama idea czy pomysł nie są chronione prawami autorskimi (Art.1. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp), ale już wykonania konkretnych kompozycji czy ułożeń mogą być. I teraz wszystko zależy jak będzie wyglądać twój obraz w porównaniu do pierwowzoru. W wyniku swojej pracy otrzymasz:
  • opracowanie utworu pierwotnego, na korzystanie z którego potrzebna jest zgoda autora owego utworu pierwotnego - więcej Art.2. upaipp, lub
    .​
  • utwór inspirowany utworem pierwotnym, wtedy żadnych zgód potrzebować nie będziesz - również Art.2. upaipp..
Niestety, nie ma żadnych ścisłych definicji, kiedy otrzymujemy opracowanie utworu, a kiedy utwór inspirowany. Tu trzeba sobie odpowiedzieć samemu na to pytanie patrząc na swoje dzieło. Poszukaj w 'Archiwum' działu lub opcją 'Szukaj' tematów o opracowaniach i inspiracji (utworach inspirowanych). Było tego sporo, i to dość dobrze opisane.

Powrót