Prawa autorskie - zarabianie na edukacji

• Autor wątku Autor wątku kemik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kemik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Śledzę forumprawne od jakiegoś czasu i widzę, że są tutaj osoby, które mają niezły "łeb".. :wink:

Aktualnie jestem na etapie szkolnym i wpadłem na pewien sposób na dorobienie sobie do kieszonkowego, ale nie wiem czy to paruje z prawem i czy nie będę miał o to kłopotów.

Mam dostęp do różnych rodzajów materiałów dla nauczyciela m.in. sprawdziany/kartkówki. I pytanie pojawia się takie:
1. czy jeżeli rozwiążę dany test, utworzę plik w Wordzie i zapisze dokładnie wszystko to co rozwiązałem w pliku odpowiedzi.doc to czy mogę potem normalnie sprzedawać ten plik w sieci, a dokładniej na swoim blogu? (powiedzmy 10zł od rozwiązania)
2. Czy mogę wykorzystać okładkę książki z czego są te odpowiedzi na swoim blogu? Jeżeli nie to czy jest możliwość, abym tą okładkę w jakiś sposób zmodyfikował dodając jakąś cenzurę i wtedy normalnie umieścił na stronie?

Wpadłem na taki pomysł bo niektórzy wstawiają rozwiązane zadania ze zwykłej książki dla ucznia np. na zadane.pl albo robią z nich jakieś lekcje w serwisie Youtube. Tylko pytanie czy to zadziała tak samo z książki dla nauczyciela.

Pierw był plan, aby sprzedawać te materiały żywcem bo widziałem, że niektórzy tak robią, ale nie chce konfliktować z prawem i też szanuję pracę wydawnictwa.

1. Poczytaj o działalności gospodarczej;
2. Bez zgody autora/uprawnionego nie możesz, dotyczy to również opracowania.

Bez działalności gospodarczej takie coś jest niemożliwe? A jak działają "korepetytorki"? Przecież nie maja działalności. Jeżeli dochód z tej sprzedaży przykładowo by wyniósł 5.000zł na rok to nie mogę po prostu się z tego rozliczyć w US jako "dochód z innych źródeł"? Sprzedaż odbywała by się przez SMSy Premium.

kemik napisał:
... A jak działają "korepetytorki"? ...
Twoje działanie to nie jest udzielanie korepetycji (usługi edukacyjne).
kemik napisał:
... Aktualnie jestem na etapie szkolnym...
Jeszcze sporo musisz się nauczyć.

Ostatnia edycja:
Dobra, a powiedzmy, że moja mama ma działalność gospodarczą i będę się tym zajmował w jej imieniu (w działalność ma wpisaną e-sprzedaż). Wtedy będzie to legalne?

LeszsekS napisał:
Poczytaj o firmanctwie.

A w przypadku, gdy ja założę działalność? Wtedy już będzie to legalne? Najbardziej mi chodzi o to, aby się nie doczepili z wydawnictwa, a nie z US czy innych takich.

Zatem zakładaj działalność i działaj.
kemik napisał:
... Najbardziej mi chodzi o to, aby się nie doczepili z wydawnictwa, ...
Przepis prawny:
Art. 29.
[Wykorzystywanie utworów – sytuacje różne]

Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów oraz rozpowszechnione utwory plastyczne, utwory fotograficzne lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna lub naukowa, nauczanie lub prawami gatunku twórczości.​

Przepis prawny:
Art. 34.
[Wykorzystywanie utworów - konieczność podania nazwiska autora oraz źródła]

Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660873

Przypomnę, że sprzedaż odbywała by się przez Premium SMS i jest coś takiego chyba jak "umowa o dzieło" z firmą (np. CashBill), która te smsy udostępnia, tak? W tym wypadku chyba nie trzeba działalności? Oni oferują też sprzedaż internetową za pomocą przelewu. Pieniądze trafiają do nich i na początku miesiąca chyba wypłacają.

Przepis prawny:
Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 2. Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Przepis prawny:
Ordynacja podatkowa
Art. 3. ilekroć w ustawie jest mowa o:

9) działalności gospodarczej — rozumie się przez to każdą działalność zarobkową w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każdą inną działalność zarobkową wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność — do przedsiębiorców;

Przepis prawny:
Ustawa o podatku od towarów i usług
Art. 15.

2. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych

Resztę pytań dotyczących dg zadawaj w odpowiednim dziale: § Prawo gospodarcze - Forum Prawne

Ostatnia edycja:
Powrót