Prawa autorskie zdjęć przedmiotów producenta

• Autor wątku Autor wątku ppurzyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

ppurzyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Niestety przejrzałem różne posty i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Czy sprzedając w internecie przedmioty jakiegoś producenta mogę korzystać ze zdjęć przedmiotów wykonanych przez tego producenta bez jego zgody czy podlegają one ochronie zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich ? Mam taką sytuację, że zakazano mi używania zdjęć producenta ponieważ producent chce zwiększyć swoją sprzedaż detaliczną a utrudnić tą sprzedaż firmom które kupują jego towar w hurtowymi. Czy skoro sprzedaję produkty danego producenta nie powinienem mieć prawa do używania jego zdjęć przedmiotów ? Nie mam możliwości wykonania tych zdjęć we własnym zakresie. Czy opłaca mi się ryzykować i twardo używać zdjęć producenta ?

Tutaj nie ma znaczenia tak naprawdę prawo do tego co jest na zdjęciu ale do zdjęcia jako egzemplarza. Przywołać można art. 33 [3]
[cytat:1t3n9hp7]Wolno w celu reklamy wystawy publicznej lub publicznej sprzedaży utworów korzystać z egzemplarzy utworów już rozpowszechnionych, w zakresie uzasadnionym promocją wystawy lub sprzedaży, z wyłączeniem innego handlowego wykorzystania[/cytat:1t3n9hp7]
jednak tutaj w moim przekonaniu artykuł ten miałby zastosowanie, gdyby dochodziło do sprzedaży tej fotografii, a nie tego co się na niej znajduje - bo egzemplarz w rozumieniu tego przepisu to właśnie ta fotografia. W uzasadnieniu projektu nowelizacji też niewiele znalazłem.

Najlepiej jest zrobić własne zdjęcie.

Powrót