Prawa autorskie.

• Autor wątku Autor wątku ola_wie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ola_wie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie prac wykonanych podczas praktyk programu ***.
Jestem grafikiem, wykonałam w studio ilustracje. Studio nie płaci mi za praktyki, otrzymuję stypendium ze szkoły z programu ***.

Moje pytanie brzmi, kto jest właścicielem praw autorskich ilustracji w tej sytuacji?
Po zakończeniu moich praktyk firma będzie potrzebowała nowych rysunków z serii, którą wymyśliłam, wiem jednak, że nie chcą nikogo zatrudnić, ani płacić za zlecenie mi pracy. Czy w tej sytuacji kolejny stażysta/praktykant, który przyjdzie do studia, będzie mógł kontynuować i rysować nowe rysunki wykorzystując moje pierwotne pomysły (np. postacie, które wymyśliłam, scenariusze komiksów).

Praktyki programu *** odbywają się tylko na podstawie umowy zawartej pomiędzy szkołą oraz instytucją przyjmującą oraz mną. Nie jest to umowa o pracę/zlecenie. Zapisane są warunki, czego oczekuję od instytucji przyjmującej oraz czego zobowiązują się mnie nauczyć.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ola_wie napisał:
... Jestem grafikiem, wykonałam w studio ilustracje. ... Moje pytanie brzmi, kto jest właścicielem praw autorskich ilustracji w tej sytuacji? ...
Jeśli jak piszesz nie podpisałeś umowy o przeniesieniu praw autorskich majątkowych, prawa te należą do Ciebie.

Powrót