Prawa do logo firmy

• Autor wątku Autor wątku MrZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,
Zwracam się z takim zapytaniem.
W lipcu 2007 roku zostałem zatrudniony w pewnej firmie.
Ponieważ jako jedyny z pracowników miałem jakieś pojęcie o grafice komputerowej, a szefostwu szkoda było pieniędzy na skorzystanie z usług grafika, zostałem "poproszony" o wykonanie logotypu firmy.
Nie otrzymałem z tego tytułu żadnych dodatkowych pieniędzy, nie została podpisana ze mną umowa o dzieło, nie podpisałem też zrzeczenia się majątkowych praw autorskich do w/w logotypu. Pragnę zaznaczyć, że tworzenie logotypu ani inne zlecenia graficzne, które wykonywałem bez żadnego dodatkowego wynagrodzenia, nigdy nie należały do zakresu moich obowiązków w tej firmie.
W maju 2009 rozstałem się z powyższą firmą, a przed odejściem ustnie poprosiłem właściciela o zaprzestanie korzystania z stworzonego przeze mnie logo. Odpowiedź była odmowna.
Firma nadal korzysta z w/w logo na plakatach, wizytówkach, stronie www, bannerach, reklamach w mediach.
Czy mam jakieś prawo do wynagrodzenia/odszkodowania?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pana sytuacja zależy po części od szczegółów umowy o pracę, którą Pan miał z firmą. Tym niemniej, praktycznie zawsze jest w takiej umowie zapis o tym, że pracownik ma wykonywać dodatkowe polecenia przełożonego. No i w tym przypadku byłoby to pewnie właśnie to. Ponieważ Pan nie odmówił wykonania pracy (np. z tytułu tego, że projektowanie logo nie wchodziło w pański podstawowy zakres obowiązków, lub że nie dogadał się Pan na dodatkowe wynagrodzenie za tą pracę albo że nie miał Pan odpowiednich kwalifikacji), a wręcz wykonał ją bardzo dobrze, to tym samym potwierdził niejako słuszność postępowania firmy, zlecającej Panu tą pracę. Majątkowe prawa autorskie do Pana dzieła (bo bez wątpienia był to utwór w rozumieniu ustawy o prawach autorskich) przeszły na podstawie Art.12. Ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych na firmę.
Jeśli więc nie złamano zapisów zawartych w umowie o pracę lub Kodeksie Pracy albo nie wystąpił jakiś mobing czy przymuszenie, to raczej nie ma Pan szans na żadne odszkodowanie. To jednak temat raczej dla specjalistów od prawa pracy.

Na pocieszenie pozostają panu niezbywalne prawa autorskie do swojego logo (Art. 16. upaipp). Teoretycznie, ma Pan m.in. prawo do nadzoru nad sposobem korzystania z utworu, ale w tym przypadku firma korzysta z loga prawidłowo, więc nie ma podstaw do zakazywania im korzystania z utworu.

Powrót