Prawa do posługiwania się znakiem vs. przeniesienie praw majątkowych.

• Autor wątku Autor wątku bth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie,

chciałem się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy prawem do posługiwania się znakiem a całkowitym przeniesieniem praw majątkowych. Chodzi mi o projekt logo. Czy pierwsze stwierdzenie może w przyszłości przynieść mi kłopoty z jego użytkowaniem w przypadku pewnych zapisów w umowie z nim związanej? Również chodzi mi o zarejestrowanie znaku graficznego w Urzędzie Patentowym - czy do urzędu mogę iść z wnioskiem tylko w sytuacji, kiedy mam pełne prawa majątkowe do logo, czy mogę mieć tylko prawo do posługiwania się znakiem?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Witaj,

majątkowe prawa autorskie to mówiąc w dużym skrócie wyłączne prawa do wykorzystania utworu (tu znak logo).

Po stworzeniu utworu wszystkie majątkowe prawa autorskie, czyli możliwość wykorzystania dzieła w dowolny, znany sposób posiada autor utworu.

Następnie autor może przenieść (ale nie musi ;)) wszystkie majątkowe prawa autorskie na inną osobę. Wtedy autor nie już żadnych praw do korzystania z utworu, za to nowy posiadacz tych praw ma możliwość wykorzystywania dzieła w dowolny, znany sposób.

Autor może też przenieść tylko część majątkowych praw autorskich, czyli pozostawić sobie możliwość wykorzystywania dzieła w określone sposoby (np. w Internecie, w druku), zaś resztę praw majątkowych (czyli możliwość wykorzystywania dzieła na wszystkie inne, znane sposoby) przenieść na inną osobę.

Każdy sposób wykorzystania dzieła fachowo nazywamy polem eksploatacji. A więc wydruk logo na papierze to jedno pole eksploatacji, nadawanie go w TV to drugie pole eksploatacji, rozpowszechnianie w Internecie - trzecie pole eksploatacji, wykorzystanie w e-booku - czwarte pole eksploatacji, itd, itp, etc...

Umowa licencyjna (licencja) to zaś nic innego jak pozwolenie do wykorzystywania utworu w określony sposób (czyli na określonych polach eksploatacji). Licencji na wykorzystanie utworu w określony sposób (czyli na określonym polu eksploatacji) może udzielić wyłącznie osoba posiadająca majątkowe prawa autorskie do utworu na danym polu eksploatacji.
Licencjobiorca nie posiada więc żadnych praw autorskich do utworu.

Czy licencjobiorca może zgłosić zastrzeżenie licencjonowanego utworu jako znaku towarowego - moim zdaniem nie, bo w ogólności naruszałoby to majątkowe prawa autorskie do utworu właściciela tychże praw - vide Art. 131. USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej".

dziękuję serdecznie za pomoc. dla bezpieczeństwa skorzystam z oferty firmy, która przenosi 100% praw majątkowych.

Powrót