R
randomizer
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Szanowni forumowicze,
(nie jestem pewien, czy temat dotyczy bardziej Prawa Autorskiego czy Prawa Pracy, proszę o przeniesienie, jeśli wybrałem zły dział)
Problem: biblioteka jest trzymana w moim prywatnym repozytorium i ściągana z niego podczas każdej instalacji projektu (dałem kolegom z zespołu dostęp tylko-do-odczytu). Chciałbym zachować do niej pełne prawa autorskie, także majątkowe - dając firmie bezpłatną licencję na korzystanie z niej. W mojej umowie o pracę nie ma żadnych specyficznych zapisów dotyczących przeniesienia autorskich praw majątkowych. Nikt z moich przełożonych nie jest świadomy istnienia tego rozwiązania, są to osoby nietechniczne.
Pytania:
(nie jestem pewien, czy temat dotyczy bardziej Prawa Autorskiego czy Prawa Pracy, proszę o przeniesienie, jeśli wybrałem zły dział)
- jestem zatrudniony jako programista na podstawie Umowy o Pracę,
- moi koledzy z zespołu przez kilka tygodni pracowali nad integracją małej części pewnego zewnętrznego systemu,
- z własnej inicjatywy, samodzielnie, w czasie wolnym, na własnym sprzęcie w mieszkaniu, oraz korzystając z publicznie dostępnej dokumentacji w kilka wieczorów napisałem bibliotekę, która zapewnia pełną obsługę tego systemu,
- w ten sam sposób przygotowałem propozycję zmian w projekcie firmowym która wprowadza moją bibliotekę zamiast kodu moich kolegów,
- zmiana została zaakceptowana przez zespół i jest wykorzystywana w projekcie.
Problem: biblioteka jest trzymana w moim prywatnym repozytorium i ściągana z niego podczas każdej instalacji projektu (dałem kolegom z zespołu dostęp tylko-do-odczytu). Chciałbym zachować do niej pełne prawa autorskie, także majątkowe - dając firmie bezpłatną licencję na korzystanie z niej. W mojej umowie o pracę nie ma żadnych specyficznych zapisów dotyczących przeniesienia autorskich praw majątkowych. Nikt z moich przełożonych nie jest świadomy istnienia tego rozwiązania, są to osoby nietechniczne.
Pytania:
- czy dotyczy mnie art. 12 ustawy prawo autorskie, tj. automatyczne przejęcie praw autorskich majątkowych pracodawcy związanych z wykonywaniem obowiązków?
- czy mogę przekazać firmie licencję do projektu bez podpisywania umowy, np. poprzez zawarcie odpowiednich zapisów w tekście licencji zawartym jako plik w kodzie? Na potrzeby tematu załóżmy, że przełożeni będą robili problemy, tj. będą żądali "oddania" projektu jak ich własnego,
- jeśli nie chcę za to żadnego wynagrodzenia, a jedynie zachowania praw do stosowania biblioteki w przyszłości w innych projektach, to czy muszę składać wniosek racjonalizatorski?
- czy jeśli niemożliwe jest, abym zachował prawa autorskie do biblioteki, to czy mogę usunąć wszelkie odwołania do niej i przywrócić poprzednią wersję kodu moich kolegów?
- jakie inne ustawy i rozporządzenia powinienem znać / przeczytać, żeby umieć się poruszać w tego typu kwestiach?
Ostatnią edycję dokonał moderator: