prawa do wydanego tekstu

• Autor wątku Autor wątku oblomoff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oblomoff

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Pilnie potrzebuję porady dotyczącej prawa autorskiego do wydanego kilka lat temu utworu literackiego.
W 2004 roku wygrałem konkurs literacki - nagrodą była publikacja tego tekstu przez Oficynę Wydawniczą. Książeczka została opublikowana w tym samym roku. Przy okazji wydania książeczki nie podpisywałem żadnej umowy, regulamin konkursu również nie zastrzegał prawa organizatora konkursu (w tym wypadku Oficyny) do tekstu, a jedynie do jego nieodpłatnej publikacji po konkursie.
Ale w książce właścicielem copyright określona została Oficyna Wydawnicza.

Obecnie przygotowuję się do wydania książki, w której skład wchodzi część materiału z pozycji wydanej przed pięciu laty. Nie jestem jednak pewien czy dysponuję wszystkimi prawami do tego tekstu, a w związku z tym nie wiem, czy mogę podpisać umowę, która zakłada, ze przysługują mi "pełne, nieograniczone na rzecz osób trzecich autorskie prawa do utworu".

Będę bardzo wdzięczny za kompetentną podpowiedź.

Witam,

ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp) wymaga dla przeniesienia majątkowych praw autorski lub udzielenia wyłącznej licencji na wykorzystanie utworu obowiązkową formę pisemną - Art.53 oraz 67. tejże ustawy. Przeniesienie lub licencja wyłączna powinny również precyzyjnie określać pola eksploatacji i zakres terytorialny oraz zakres czasowy dla licencji. Jeśli nie ma takich zapisów w regulaminie konkursu ani nie podpisywał Pan żadnych innych dokumentów tego typu z wydawnictwem - wynikałoby z tego, że wszystkie majątkowe prawa do tego utworu są dalej przy Panu, a więc może Pan decydować o dalszym wykorzystaniu swojego utworu.

Jeśli ma Pan taką możliwość, warto jeszcze raz dokładnie przeczytać treść regulaminu - być może, jeśli nie jest tam wprost określone przeniesienie praw lub udzielenie licencji, to jest tam zawarty jakiś kruczek prawny. upaipp:
Przepis prawny:
Art. 65.
W braku wyraźnego postanowienia o przeniesieniu prawa, uważa się, że twórca udzielił licencji.

A dlaczego wydawnictwo umieściło Copyright na swoim wydaniu? Pytanie byłoby zasadne, myślę, że najprościej jest zapytać o to samo wydawnictwo.

Dzień dobry.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Niestety, nie mam pojęcia, dlaczego wydawnictwo uznało się za właściciela praw autorskich. Nie mam też możliwości zdobycia tej wiedzy, ponieważ Oficyna przestała chyba istnieć (w każdym razie przestała drukować).

Jedyne zapisy w regulaminie dotyczące nagród przewidzianych w w.w. konkursie brzmią następująco:
"Organizatorzy nie zwracają nadesłanych na konkursy prac oraz zastrzegają sobie prawo pierwszeństwa ich druku i innych publikacji, a zwłaszcza nagrodzonych i wyróżnionych utworów bez honorariów.

Nagrody, wyróżnienia, pieniężne i rzeczowe zostaną ufundowane przez organizatorów, patronów i sponsorów, a przyznane będą przez specjalnie powołane jury. Formą nagrody za debiutanckie zestawy (wierszy i prozy) będzie ich druk w postaci książkowej przez Oficynę Wydawniczą (...), które ukażą się w dniach (...) Spotkań Literackich podobnie jak wyniki pozostałych konkursów. Laureaci zobowiązani są do osobistego odbioru nagród i wyróżnień."

Wydaje mi się, że nie ma tu mowy o żadnych kruczkach.

Z przytaczanego przez Pana art 65 wynikałoby, że udzieliłem Oficynie co najwyżej licencji niewyłącznej. Czy nawet, jeśli istnieje domniemanie udzielenia licencji nie wygasa ona (licencja) po 5 latach, jak by to wynikało z art 66/ust.2 ??

Art. 65.
W braku wyraźnego postanowienia o przeniesieniu prawa, uważa się, że twórca udzielił licencji.
Art. 66.
1. Umowa licencyjna uprawnia do korzystania z utworu w okresie pięciu lat na terytorium państwa, w którym licencjobiorca ma swoją siedzibę, chyba że w umowie postanowiono inaczej.
2. Po upływie terminu, o którym mowa w ust. 1, prawo uzyskane na podstawie umowy licencyjnej wygasa.

Pozdrawiam serdecznie

"Organizatorzy... oraz zastrzegają sobie prawo pierwszeństwa ich druku i innych publikacji, a zwłaszcza nagrodzonych i wyróżnionych utworów bez honorariów.
Tak, to jest licencja na wydruk pańskich utworów, choć dość specyficznie zapisana - licencja powinna określać precyzyjnie do jakich utworów się odnosi - w tym przypadku na pewno odnosi się tylko do utworów wyróżnionych i nagrodzonych. I tyle.

Nie ma nigdzie w tym regulaminie, który Pan przytacza, zapisów przeniesieniu majątkowych praw autorskich lub wyłączności na korzystanie z utworów (poza pierwszeństwem do pierwodruku) - więc może Pan dysponować swoimi utworami dowolnie - bez znaczenia jest tu fakt czy licencja udzielona wydawnictwu wygasła czy jeszcze nie.

W ogólności mógłby Pan, jako właściciel majątkowych praw autorskich, udzielić w jednym czasie, na jednym obszarze, wielu niezależnych pozwoleń (licencji niewyłącznych) na wykorzystanie w druku pańskich dzieł różnym osobom (wydawnictwom) ;)

Powrót