Prawa do wyglądu szablonu

• Autor wątku Autor wątku pJan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pJan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jako, że to mój pierwszy post to chciałbym się na wstępie przywitać serdecznym, Dzień dobry.

Przeszukałem forum, oraz inne strony internetowe, ale nieskutecznie. Szukam jasnej odpowiedzi na pytanie czy używanie szablonu internetowego o IDENTYCZNYM wyglądzie jednak różnym kodzie jest łamaniem praw autorskich.

Przykładowo jeśli na templatemonster.com znajdę jakiś szablon, na podstawie zamieszczonych obrazków, zbuduje swój i przygotuję go jako kod strony internetowej to czy łamię prawo? Oczywiście, nie wchodzi w grę 'wycinanie' zdjęć itp. z szablonów z powyższej strony do których nie mam praw.

Jeśli temat jest w złym dziale, lub został niewystarczająco jasno opisany to proszę o informację, jeśli problem był już poruszany a ja go pominąłem to również proszę o pewną pomoc w odnalezieniu wątku.

pJan napisał:
Przeszukałem forum, oraz inne strony internetowe, ale nieskutecznie. Szukam jasnej odpowiedzi na pytanie czy używanie szablonu internetowego o IDENTYCZNYM wyglądzie jednak różnym kodzie jest łamaniem praw autorskich.
tak, jeśli wykorzysta się taką grafikę bez zgody jej autora lub właściciela praw autorskich do niej - będzie to naruszeniem praw autorskich do tej grafiki. Po prostu, wszystkie elementy składowe szablonu, jak kod, grafiki, teksty, zdjęcia, etc... będą chronione jako poszczególne elementy, niezależnie od ochrony szablonu jako całości.

Mało tego, jeśli dokona się modyfikacji tej grafiki - czyli dokona jej opracowania, to na wykorzystanie tak powstałej nowej grafiki też należy posiadać zgodę właściciela praw autorskich. Jedyne co można zrobić bez konieczności uzyskiwania zgód, to stworzyć własną grafikę inspirowaną grafiką pierwotną. Więcej http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html oraz Art.2. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html.

Dziękuję, za szybką odpowiedź, przeczytam tematy pod podanymi linkami.

Pytanie (przed przeczytaniem tych linków) jakie mi się nasuwa to gdzie jest granica 'inspiracji'. Przeczytam, i będę ewentualnie pytać tutaj.

Powrót