Prawa do zdjęć na stronie www firmy podwykonawczej

• Autor wątku Autor wątku stiletto120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stiletto120

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Prowadzę firmę, która zajmuje się produkcją, sprzedażą elementów balustrad ze stali nierdzewnej. Jedną z gałęzi naszej firmy są montaże balustrad u klienta indywidualnego. Na początku 2014 r. zacząłem współpracę z firmą budowlaną, którą zatrudniłem na zasadzie usług podwykonawczych przy montażach naszych balustrad. Podwykonawca został przez naszą firmę wyszkolony oraz ubrany w ubiór firmowy z logiem naszej firmy.

W ostatnich dniach dowiedziałem się, że nasz podwykonawca staje się "firmą konkurencyjną"... i tutaj pytanie.

Podwykonawca umieścił na swojej nowej stronie www. zdjęcia z montaży przez nas zleconych, wykonanych na naszych materiałach. Czy mogę mu zabronić używania tych zdjęć do celów reklamowych?

stiletto120 napisał:
... Czy mogę mu zabronić używania tych zdjęć do celów reklamowych?
Prawa do korzystania ze zdjęć ma ich autor lub uprawniony.
Może tutaj dochodzić do czynu nieuczciwej konkurencji - Art. 14. Ustawy.

Ostatnia edycja:
Nie jestem pewny czy mógłbym użyć w sporze argumentacji dotyczącej utworu architektonicznego. Balustrady zostały zaprojektowane przez moich pracowników. Podwykonawca wykonał jedynie montaż.

Wiele zależy od opisu samych zdjęć. Jeśli informuje, że jest wykonawcą balustrad można uznać, że wprowadza w błąd co do wytwarzanych towarów.

Zdjęcia zostały zamieszczone na stronie www podwykonawcy w zakładce "nasze realizacje" oraz wyświetlają się w głównym banerze strony bez żadnego opisu.

Cóż, może to sugerować montaż jak i samo wykonanie balustrady.
Na początek proponuję pismem zpo wezwać, w oparciu o przytoczony powyżej przepis prawny, do zaniechania niedozwolonych działań.

Powrót