prawa do zdjec

• Autor wątku Autor wątku ryska22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ryska22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, czytalam troche o prawach autorskich do zdjec ale potrzebuje porady w konkretnych przypadkach

mam 2 pytania.
- robie sesje zdjeciowe, za ktore modelki placą mi pieniadze.nie podpisujemy zadnych umow.czy w takim razie one maja prawo wystawiac te zdjecie do konkursu? albo czy ktoras modelka moze zabronic mi wystawiac zdjecia w internecie? jesli sesje sa platne to kto ma prawo majatkowe do zdjec?

- drugie pytanie. robie zdjecia w klubach i na imprezach. czy moge bez pytania osob fotografowanych umieszczac zdjecia w internecie, albo czy ktos moze mi zabronic robienia zdjec w jakims klubie?

z gory dziekuje za pomoc

ryska22 napisał:
- robię sesje zdjęciowe, za które modelki płacą mi pieniądze. nie podpisujemy żadnych umów. czy w takim razie one maja prawo wystawiać te zdjęcie do konkursu?
Wykonując te zdjęcia uzyskujesz jednocześnie całość praw autorskich do tychże zdjęć (zakładamy, że spełniają one warunki bycia utworem prawnie chronionym - Art.1. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html [zwana dalej upaipp] zaś modelki nie są współautorkami zdjęć). W takim przypadku, modelka, otrzymując zdjęcie otrzymuje też licencję na korzystanie z takiego zdjęcia. Jeśli nie ma żadnej umowy ani ustaleń w odniesieniu do sposobów korzystania, to robi się mały problem z określeniem zakresu użytkowania takiego zdjęcia przez modelkę.

Normalnie przyjmuje się, że w przypadku braku takich ustaleń, zamawiający zdjęcie ma prawo do korzystania z takiego zdjęcia w ramach licencji domyślnej, a w szczególności w zakresie użytku osobistego (czyli bez wykorzystania komercyjnego, rozpowszechniania (w tym w Internecie), sprzedaży, najmu, etc...). Tu jednakże wiadomo było, że zdjęcia wykonywane są dla modelek, a więc należało przypuszczać, że będą przez nie prawie na pewno wykorzystywane komercyjnie (np. do promocji własnej).

A więc, moim zdaniem, w takim przypadku zakres owej domyślnej licencji na korzystanie przez modelki ze zdjęć zawiera w sobie również wykorzystanie komercyjne, w szczególności związane z zawodem modelki.

Oczywiście, jest to również kwestia wynagrodzenia pobranego przez fotografa - dla zdjęć do użytku osobistego (a więc węższy zakres wykorzystania) wynagrodzenie powinno być mniejsze niż przy korzystaniu komercyjnym.

No, ale jednoznaczne rozstrzygnięcie takiego zagadnienia może być jedynie na drodze sądowej, jeśliby strony nie uzyskałyby konsensusu.
albo czy któraś modelka może zabronić mi wystawiać zdjęcia w internecie?
Posiadając całość praw autorskich do zdjęć jesteś jedyną osobą, która może decydować o wykorzystaniu tych zdjęć, tak więc można je również rozpowszechniać w Internecie. Może być tylko jedno małe ale: zgodnie z Art.81.upaipp nie można rozpowszechniać wizerunku osoby bez jej zgody. A więc, czy posiadasz pozwolenia (najlepiej pisemne) na rozpowszechnianie wizerunków modelek. Jeśli nie, to nie możesz rozpowszechniać zdjęć, na których osoby te są rozpoznawalne.
jeśli sesje są płatne to kto ma prawo majątkowe do zdjęć?
Nie ma znaczenia, czy są płatne, czy nie. Majątkowe prawa autorskie (tak, ja i osobiste oraz prawa do realizacji praw zależnych do zdjęć) posiada autor fotografii, czyli w tym przypadku Ty. Chyba, że o czym pisałem wyżej, modelkę można uznać za współautora zdjęcia (powiedzmy, że była by autorką kompozycji zdjęcia czy sposobu oświetlenia...). Wtedy majątkowe prawa autorskie mogą być wspólne. Ale zwykle nie zachodzi taka sytuacja.
- drugie pytanie. robię zdjęcia w klubach i na imprezach. czy mogę bez pytania osób fotografowanych umieszczać zdjęcia w internecie,
jeśli osoby są na pierwszych planach oraz są rozpoznawalne to do rozpowszechniania ich wizerunków należy posiadać pozwolenia od tych osób (vide wyżej). Dodatkowo, trzeba uważać, aby się nie narazić na zarzut naruszania dóbr osobistych (gdy sfotografuje się kogoś, przykładowo po pijanemu lub w nie odpowiednim towarzystwie...).
albo czy ktoś może mi zabronić robienia zdjęć w jakimś klubie?
tak, właściciel klubu.

Ostatnia edycja:
Powrót