Prawa do zdjęć

• Autor wątku Autor wątku lu7kasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lu7kasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Chcę założyć komercyjną działalność polegającą na robieniu fotomontaży.
Pojawia się tu niestety kilka niejasności.
- dodam tylko że przez dłuższy czas wykonywałem fotomontaże bezpłatnie
- swoją działalność prowadzę wyłącznie w internecie poprzez mail.

1) Po wykonaniu zlecenia zawsze zadaję pytanie czy zdjęcia nadesłane przez klientów i fotomontaż mogę później wykorzystać w galerii. Czy zgodę wysłaną poprzez mail mogę, z punktu widzenia prawa, uznać jako przekazanie mi licencji czy też zgoda ta musi być pisemna w formie umowy?

2) Nie mam żadnych możliwości, aby sprawdzić , czy klienci przysyłając do mnie zdjęcia stanowiące bazę do fotomontażu, mają do nich prawa autorskie. (Na stronie internetowej jest oczywiście umieszczona informacja, że za prawa autorskie załączanych zdjęć odpowiada klient).
Gdy okaże się, że moi klienci nie mieli takich praw , to czy ja w jakiś sposób naruszam przepisy ?

2a) Otrzymuję czasami plakaty filmowe lub zdjęcia znanych aktorów, mam więc tutaj podejrzenia że klient nie posiada praw do tej fotografii. Czy w jakikolwiek sposób zmienia to sytuację? Przypominam że klient informowany jest o tym aby wysyłał do mnie wyłącznie zdjęcia, do których posiada prawa.

3) Proszony jestem często o zrobienie okładki z gazety, np. tygodnik Polityka.
Czy mogę, tworząc fotomontaż, stworzyć okładkę bardzo podobną do gazety, wykorzystując jej logo ?
Jeśli nie, to czy drobna zamiana nazwy np. na PolitykI wystarczy aby nie łamać prawa ?

Liczę na konstruktywną odpowiedź.
Pozdrawiam - Łukasz

1) jest to licencja niewyłączna więc moze być drogą mailową.

2) w umowie proszę zastrzeż, że nie bierzę Pan odpowiedzialności za to oraz że klient przysyłając te zdjęcia oświadcza, że ma prawa autorskie do tych zdjęć. W przypadku jakichkolwiek pretensji proszę powołać się na ten zapis i kierować zainteresowanych do 'klienta'

2a) Tutaj zapis przyjmuję formę fikcji, obie strony zdawały sobie sprawę z łamania prawa autorskiego, dlatego można domniemywać nad ważnością takiego oświadczenia, jednak drogę jaką można przyjąć to podobną jak wyżej.

3) Jesli będzie to zbyt bardzo przypominało oryginał to jest to naruszenie prawa autorskiego - opracowanie na które potrzebna jest zgoda autora.

Powrót