Prawa firm wykupujących długi

• Autor wątku Autor wątku dorotar22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotar22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam

Mam duże długi związane z prowadzoną przeze mnie kiedyś dział. gospodarczą. Aktualnie od kilku lat tylko pracuję na u.o.pracę. Komornik ściąga swoje - jednak jest tego za mało aby zadowolić wszystkich wierzycieli. Część z nich odeszła od komornika i sprzedała swoje długi firmom windykacyjnym.
Teraz te firmy do mnie wydzwaniają i straszą że jak nie będę spłacać to założą mi sprawę w prokuraturze. Inni z kolei straszą mnie że jednych faworyzuję a innym niż nie wpłacam i w związku z tym też podadzą mnie na prokuraturę.
Ja oprócz komornika nie spłacam nic bo zostaje mi 1300 zł i z tego muszę żyć i płacić na bieżąco aktualne rachunki.
Proszę o informację - co mogą zrobić moi wierzyciele - czy mają prawo mnie straszyć i czy mam odbierać te telefony - czy się z nimi dogadywać czy wręcz odwrotnie.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

dorotar22 napisał:
Część z nich odeszła od komornika i sprzedała swoje długi firmom windykacyjnym.
to bardzo dobrze, teraz należy wystąpić z powództwem przeciw egzekucyjnym o uchylenie klauzuli wykonalności do nakazów zapłaty od byłych wierzycieli.

Prokuraturą to ty możesz ich straszyć a nie oni ciebie. Ty od nich nic nie pożyczałeś.

Tyle co mogą to dzwonić, wysyłać listy ,smsy i czasami przychodzić do domu ( nie musisz ich wpuszczać )

Jest też kwestia czy prawidłowo te długi kupiły te firmy lub czy nie są przedawnione.

coco2000 napisał:
Jest też kwestia czy prawidłowo te długi kupiły te firmy lub czy nie są przedawnione.

prawidłowe stwierdzenie, a przedawnienie to okres 3 lat bo była prowadzona działalność gospodarcza:
Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Kredyty były brane na działalność w roku 2010 i z tego co pamiętam był tylko bankowy tytuł egzekucyjny więc nie wiem czy już są przedawnione czy po 10 latach??

1. Należy ustalić kiedy bank wypowiedział kredyt z jaką datą stał się wymagalny kredyt?
2. Należy ustalić kiedy nadano dla bte klauzulę wykonalności,
3. Należy ustalić kiedy wszczęto egzekucje komorniczą,
4. Należy ustalić kiedy zakończono egzekucje komorniczą na jakiej podstawie została umorzona bądź zakończona,
5. Należy ustalić kiedy została wierzytelność sprzedana FW,
6. Czy dostałaś informację od FV lub banku o sprzedaży długu?

robinson21 mam pytanie
wypowiedzenie umowy , jaki czas pożyczkodawca ma na wypowiedzenie umowy pożyczki ? np. pożyczka (chwilówka) jest ich teraz pełno , termin spłaty minął ponad 3,5roku temu a firma ta wypowiada umowę pożyczki dopiero teraz , więc przedawnienie jak liczymy w tym momencie ?
Przepraszam za wpięcie się do innego postu.

robinson21 napisał:
to bardzo dobrze, teraz należy wystąpić z powództwem przeciw egzekucyjnym o uchylenie klauzuli wykonalności do nakazów zapłaty od byłych wierzycieli.
Nie ma takiej potrzeby. Nabywca wierzytelności musi uzyskać klauzulę na swoją rzecz i właśnie na tym etapie można podziałać odnośnie art. 788 KPC
coco2000 napisał:
Prokuraturą to ty możesz ich straszyć a nie oni ciebie. Ty od nich nic nie pożyczałeś.
Nie znamy szczegółów, być może zastosowanie miałby art. 302 KK zatem lepiej niczego nie przesądzać z góry
coco2000 napisał:
Przedawnione sprawy z nakazem? Chyba z 2006 i po umorzeniu na wniosek lub z uwagi na bezczynność. Jak chodzi o cesję to owszem, jest to realna droga. Tak wygląda sprawa jeśli mamy do czynienia z nakazem. Bank z nadanym BTE i następnie cesją to już całkowicie osobna historia i rzeczywiście można by mówić o przedawnieniu pod warunkiem zaistnienia pewnych okoliczności

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :-)
Bank wypowiedział umowę kredytu w 2012 roku. Egzekucja komornicza umorzona w 2015 roku. Więc chyba nie będzie to raczej przedawnione.
Jeśli chodzi o 302 KK - to nigdy nikomu nie spłacałam sama (ani nawet nie podpisywałam z nikim żadnej ugody ) poza tym co płacę do komornika - a on już płaci niestety według sowich wytycznych na które nie mam wpływu.

dorotar22 napisał:
Bank wypowiedział umowę kredytu w 2012 roku.

złóż powództwo przeciw egzekucyjne na uchylenie klauzuli wykonalności do bte jeżeli bank sprzedał dług FW.

dorotar22 napisał:
Bank wypowiedział umowę kredytu w 2012 roku. Egzekucja komornicza umorzona w 2015 roku. Więc chyba nie będzie to raczej przedawnione.
Podaj datę nadania klauzuli na BTE oraz podstawę umorzenia. Art. 825 pkt 1 k.p.c. czy art. 824 § 1 pkt 3 k.p.c.? Sprawdź dobrze bowiem tu ważą się losy sprawy która ma szansę być przedawnioną

Jak sprawdziłam okazuje się że umorzenie było jeszcze wcześniej bte było z dnia 15.02.2011 a umorzenie 13.09.2011 na podstawie art 824

Jak sprawdziłam okazuje się że umorzenie było jeszcze wcześniej bte było z dnia 15.02.2011 a umorzenie 13.09.2011 na podstawie art 824

który punkt?

Art. 824. § 1. Postępowanie umarza się w całości lub części z urzędu:

1) jeżeli okaże się, że egzekucja nie należy do organów sądowych;

2) jeżeli wierzyciel lub dłużnik nie ma zdolności sądowej albo gdy egzekucja ze względu na jej przedmiot lub na osobę dłużnika jest niedopuszczalna;

3) jeżeli jest oczywiste, że z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych.

tytuł wykonawczy wrócił do wierzyciela (bte), jeżeli bank sprzedał dług FV, to wystąp do sądu art. 840 kpc o uchylenie klauzuli wykonalności do tego bte.

dorotar22 napisał:
okazuje się że umorzenie było jeszcze wcześniej bte było z dnia 15.02.2011 a umorzenie 13.09.2011 na podstawie art 824
Jeśli po dacie umorzenia nic się w sprawie nie działo typu kolejna egzekucja, to roszczenie jest przedawnione. Podaj więcej informacji, gdyż piszesz coś o komorniku, kredytach a tutaj podajesz dane tylko do jednej sprawy

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za pomoc.
Być może z mojej strony to już będzie przegięcie :-) ale czy znacie może kogoś kto za rozsądną cenę pomógł by mi napisać taki pozew (lub dać wskazówki co napisać w uzasadnieniu).
I ile to kosztuje w sądzie ??

Oczywiście jest więcej spraw ale na nie są nakazy z sądu i komornik cały czas je ma w swoich aktach - więc są aktualne i na bieżąco spłacane.
Ta sprawa o której pisałam była u komornika tylko w 2011 - potem była cisza a teraz od jakiegoś roku bombarduje mnie firma windykacyjna. Wcześniej wysłali mi chyba w 2013 - jakieś pismo o dobrowolnej spłacie i propozycję ugody na które nie odpowiadałam.

Rozumiem,że przedawnienie sprawy z nakazem zapłaty biegnie od nowa po umorzeniu egzekucji przez komornika i każde zajęcie się sprawą na nowo przez np. innego komornika przerywa bieg ??

dorotar22 napisał:
Wcześniej wysłali mi chyba w 2013 - jakieś pismo o dobrowolnej spłacie i propozycję ugody na które nie odpowiadałam.

i bardzo dobrze,

Powrót