prawa i obowiązki stażysty

• Autor wątku Autor wątku ela192
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ela192

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,chciałabym zorientować się czy będąc na stażu mogę wystawiać i podpisywać fakturę?Organizator stażu nie czuje się zobowiązany do przedstawienia warunków stażu oraz przepisów bhp, nie poinformował mnie o liście obecnosci ,jedynie powiedział ze musze podpisywac,z tym że aby nabrała ona jakiejkolwiek mocy prawnej musi byc podpisana oraz umieszczona pieczatka organizatora.mam problem z komunikacja z organizatorem a zarazem moim opiekunem, krzyczy ze nie beda mu mowic co nalezy do jego obowiazkow,kiedy zwrocilam uwage aby przedstawil procedure stazu.nie moge zerwac umowy ,jedynie w przypadku umowy o prace.co mam robic kiedy kaze mi wystawiac fakture?

ela192 napisał:
czy będąc na stażu mogę wystawiać i podpisywać fakturę?
Możesz, nie jest to zabronione, chociaż z uwagi na fakt, iż nie jesteś pracownikiem firmy pracodawca czy też opiekun powinien kontrolować Twoje działania w celu zapobieganiu ewentualnych błędów. To on ryzykuje nie kontrolując Twoich działań, bo stażysta nie ponosi odpowiedzialności materialnej.
ela192 napisał:
nie poinformował mnie o liście obecnosci ,jedynie powiedział ze musze podpisywac
Czyli jednak poinformował, bo Twoją rolą jest właśnie jej podpisywanie. Po zakończonym miesiącu pracodawca zatwierdza listę podpisem i pieczątką i dostarcza do PUP.
Jeśli uważasz, że coś jest nie tak zawsze możesz udać się do PUP i poradzić się jak postąpić. Jeśli faktycznie są jakieś rażące nieprawidłowości, to należy oficjalnie powiadomić o nich PUP z prośbą o interwencję.

Ostatnia edycja:
Powrót