prawa kuratora

• Autor wątku Autor wątku w_Jurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

w_Jurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
po pierwsze, że jestem nowym użytkownikie tego forum i chciałbym się przywitać.
Przechodząc do mojego pytania sprawa wygląda następująco mój 20 letni syn został skazany przez sąd za składanie fałszywych zeznań na policji tj o przestępstwo z art.233 paragraf 1kk, warunkowe umożenie postępowania na okres 2 lat,zapłaty świadczenia pieniężnego oraz oddania go na okres próby pod nadzur kuratora. Więc u mnie w domu pojawił się kurator i oznajmił, że bedzie odwidzał moje mieszkanie raz w miesiącu w celu kontaktu z synem i teraz moje pytanie czy mogę odmówić aby takie spotkania odbywały się w moim domu aby kurator nachodził moją rodzinę.

w_Jurek napisał:
Witam
po pierwsze, że jestem nowym użytkownikie tego forum i chciałbym się przywitać.
Przechodząc do mojego pytania sprawa wygląda następująco mój 20 letni syn został skazany przez sąd za składanie fałszywych zeznań na policji tj o przestępstwo z art.233 paragraf 1kk, warunkowe umożenie postępowania na okres 2 lat,zapłaty świadczenia pieniężnego oraz oddania go na okres próby pod nadzur kuratora. Więc u mnie w domu pojawił się kurator i oznajmił, że bedzie odwidzał moje mieszkanie raz w miesiącu w celu kontaktu z synem i teraz moje pytanie czy mogę odmówić aby takie spotkania odbywały się w moim domu aby kurator nachodził moją rodzinę.
Po pierwsze: kurator nie będzie Cię nachodził, tylko wykonywał obowiązki wynikłe z jego zawodu i z tytułu prawomocnego wyroku sądu. Jesli syn podał w sądzie adres zameldowania do rodziców to kurator uda się pod wskazany adres. Jeśli syn nie będzie przestrzegał nałożonego nań przez sąd obowiązku kontaktu z kuratorem sprawujacym dozór, wówczas kurator moze wnioskować o przywrócenie postepowania warunkowo umorzonego, co skończyć sie moze dla syna nawet karą pozbawienia wolności. Zresztą z racji ilości podopiecznych taki kurator będzie przychodził na pewno rzadziej, a wydaje mi się, że nie zaszkodzi kontakt z nim. A brak lub uniemożliwienie jak najbardziej.

Powrót