prawa majątkowe LOGO restauracji

• Autor wątku Autor wątku maly_2600
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maly_2600

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jakiś czas temu zaprojektowałam znajomej logo jej nowej restauracji, zajmowałam się całą oprawą graficzną - czyli stworzeniem wizytówek, ulotek, reklam w gazetach, reklam zewnętrznych, w tej chwili znajoma chce sprzedać restaurację a nowy właściciel chce zachować nazwę i logo, ponieważ jest już ono rozpoznawalne - chciałam podkreślić że nigdy nie podpisałam ze znajomą umowy o przeniesienie praw autorskich i w dalszym ciągu to ja jestem pełnoprawnym właścicielem -

stąd pytanie jak rozwiązać ten problem od strony prawnej - jaki rodzaj umowy powinnam podpisać z nią, aby mogła potem odsprzedać logo nowemu właścicielowi - z zastrzeżeniem że nie zgadzam się na modyfikowanie loga, jedynie na używanie go do stworzenia nowych wizytówek czy dalszych reklam, dodatkowo chciałabym zachować możliwość umieszczenia loga i materiałów reklamowych które zostały przygotowane w trakcie naszej współpracy na własnej stronie internetowej i podpisanie się pod nimi jako mojego autorstwa, czy też wydrukowanie ich we własnym portfolio

1. Autorką loga, i ogólnie wszystkich pozostałych opracowanych przez Panią materiałów, jest Pani już na zawsze :D, z czego wynikają też Pani prawa. Ma Pani wszystkie osobiste prawa autorskie do nich (Art.16. upaipp), a także ma Pani wszystkie prawa do zezwalania na wykonanie praw zależnych (czyli rozpowszechniania ewentualnych modyfikacji), które mogłyby powstać na tych materiałach (Art.2. upaipp).

2. Wyjściem jest spisanie umowy przeniesienia majątkowych praw autorskich na Pani koleżankę. Należy wyliczyć, jakich pól eksploatacji przeniesienie ma dotyczyć (czyli sposobów wykorzystania opracowanego przez Panią loga i innych materiałów; podpowiedź - Art.50. upaipp).

Powinna Pani zawrzeć też tam zastrzeżenia o tym, że nie zgadza się Pani na modyfikację loga czyli, że nie zezwala Pani na realizację praw zależnych oraz, że zastrzega Pani sobie prawo do umieszczenia tych materiałów w swoim portfolio. Powinna Pani też zdecydować i zapisać to, czy wymaga Pani swojego podpisu pod materiałami - co do logo to wiadomo, że się tego nie stosuje, ale jeśli chodzi o inne materiały to może Pani egzekwować to swoje osobiste prawo autorskie - będzie Pani miała dodatkową promocję. No, i ewentualnie innych zapisów, które nasuną się pani po lekturze upaipp :)

Po zawarciu tej umowy Pani koleżanka jako nowa nosicielka majątkowych praw autorskich praw będzie mogła dokonać przeniesienia tych praw na nabywcę.

Powrót