Prawa osoby pełnoletniej

• Autor wątku Autor wątku Natalia56469
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalia56469

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Konfiskata epapierosa w szkole

Dziś podczas przerwy nauczyciel zabrał mi e-papierosa ponieważ go używałam. Zdarzenie miało miejsce poza terenem szkoły a ja jestem pełnoletnia. Nauczyciel był po skończonej pracy i nie zaniósł epapierosa do szkoły tylko zabrał ze sobą do domu. Czy moi rodzice muszą go odebrać czy mogę ja skoro mam skończone 18 lat?

RE: Konfiskata epapierosa w szkole

Jeśli nie paliłaś na terenie szkoły, wówczas nauczyciel nie miał prawa odbierać Ci e papierosa. Mając 18 lat, posiadasz pełną zdolność do czynności prawych, a więc sama możesz odebrać sobie e papierosa od nauczyciela, choć to on powinien Ci go przynieść, tym bardziej, że bez Twojej zgody zabrał go do domu, zamiast zdeponować w szkole.

Wioletta27 napisał:
Jeśli nie paliłaś na terenie szkoły, wówczas nauczyciel nie miał prawa odbierać Ci e papierosa. Mając 18 lat, posiadasz pełną zdolność do czynności prawych, a więc sama możesz odebrać sobie e papierosa od nauczyciela, choć to on powinien Ci go przynieść, tym bardziej, że bez Twojej zgody zabrał go do domu, zamiast zdeponować w szkole.

Czy jesteś pewna ze ja go moge odebrac

i czy napewno nie miał prawa jeżeli to było na przerwie a ja jeszcze nie skończyłam lekcji

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Konfiskata epapierosa w szkole

Jeśli paliłabyś na terenie szkoły, wówczas nauczyciel mógłby Ci e papierosa skonfiskować, bo tu nie wolno palić, jednak po lekcjach musiałby Ci go zwrócić. Jedynym Twoim przewinieniem jest oddalenie się poza teren szkoły na przerwie. Dziwne, że nauczyciel nie zwrócił Ci uwagi, że podczas trwania lekcji, (w drodze z domu do szkoły i ze szkoły do domu) jesteś objęta ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków, a w razie jakiegokolwiek wypadku szkoła ponosi odpowiedzialność za to zdarzenie, tylko beztrosko udał się do domu. E papieros jest Twoją własnością i ma obowiązek Ci go zwrócić i tego jestem pewna, tak samo, jak pewne jest to, że jesteś osobą pełnoletnią :)

Ostatnia edycja:
Czyli ja moge go odebrać i nie musi być wzywany mój rodzić?
i czy to ze on go zabrał ze sb do domu to nie jest kradzież a nie konfiskata?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy jako osoba pełnoletnia mam prawo osobiście odebrać epapierosa ktorego bezprawnie skonfiskował mi nauczyciel czy musi to zrobić rodzic?
Dziś podczas przerwy nauczyciel zabrał mi epapierosa ktorego paliłam poza terenem szkoły w dodatku nie oddał go do szkoły tylko zabrał do domu ponieważ już skończył prace

Jak zabrał? Użył siły? czy może poprosił o oddanie a Ty mu go dałeś?

Shocked napisał:
Jak zabrał? Użył siły? czy może poprosił o oddanie a Ty mu go dałeś?

Dokładnie to było tak- wracałam z kolegą do szkoły byłam daleko od wejścia za zakretem paliłam i nie zauważyłam nauczyciela idącego w moją stronę powiedział do mnie ze nie ma innego wyjścia zanim cokolwiek powiedziałam wyjął mi epapierosa z reki i odszedł mówiąc ze do odebrania jutro u dyrekcji po czym wsiadł do swojego samochodu. Mi głównie chodzi o to czy moge go sama odebrac ale wszystkie informacje mi sie przydadzą

Pełnoletnia i nieubezwłasnowolniona osoba ma prawo sama załatwiać swoje sprawy.

Czy jako osoba pełnoletnia która zrobi coś złego w szkole typu palenie papierosów dalej odpowiadają rodzice ? czy muszą być informowani o zajściu lub wzywani do szkoły jeżeli mam 18 lat?

Kodeks cywilny
Art. 10.
§ 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.
§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w
razie unieważnienia małżeństwa.
Art. 11.
Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.

Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Art. 92.
Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską.

Prawo mówi jasno, że osoba pełnoletnia to taka która skończyła 18 lat, według prawa osoba pełnoletnia jest wyłączona z władzy rodzicielskiej, jednakże szkoła/y jak sami wiemy rządzi się swoimi prawami i wymysłami, dla nich uczeń dalej jest dzieckiem o którego zachowaniu trzeba informować rodziców.
Reasumując według prawa osoba pełnoletnia odpowiada za siebie, a rodzicie z dniem ukończenia pełnoletności tracą prawną władzę rodzicielską.
na podstawie art. 10. i 11. Kodeksu cywilnego, a także art. 92. Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego

Powrót