Prawa pracownika we francji, POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku tboniq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tboniq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich forumowiczów, mam problem ze swoim pracodawcą który prowadząc firmę w Polsce wysyła pracowników do Francji do pracy przy montażu wind. Problem tkwi w tym że zostałem zwolniony z pracy i trochę poczytawszy informacji na internecie stwierdziłem że wszyscy tu są oszukiwani przez niego, oto jak wyglądała moja sytuacja:

Zatrudniłem się u niego od lipca 2011 roku, jako że jest to mój pierwszy pobyt za granicą nie mam pojęcia o swoich prawach, ogólnie dostałem tylko polską umowę z minimalną płacą w Polsce i w zasadzie to wszystko, szef płacił 9,5 e za godzinę + 200 na mieszkanie (resztę, ok 300 e - sam płaciłem), dodatkowo za urlop dostałem ok 400 zł + ok 800 zł poszło w rozliczenie ubezpieczenia które mi płacił, brak jakichkolwiek innych papierów.

Czy zna ktoś prawo pracy w takich wypadkach, poszukuje informacji na temat wszystkich uchybień jakich się dopuścił mój były prezes, czy należy mi się odprawa i jak ją wyliczyć, czy powinienem mieć płacone jakieś dodatkowe pieniądze podczas pobytu za granicą (rozłąka z rodziną, diety itp.), jakie papiery powinienem dostawać co miesiąc oraz gdzie można zgłosić taki problem w razie nie dogadania się z szefem aby wywalczyć swoje, jeżeli ktoś zna odpowiedzi na moje pytania lub może odpłatnie zająć się taką sprawą - proszę o kontakt.

Powrót