Prawa rodzicielskie a wyjazd dziecka

• Autor wątku Autor wątku Lucy1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lucy1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, planuję wyjść za mąż za niemca. Mam dziecko z poprzedniego nieformalnego związku. Ojciec dziecka ma wciąż pełnię władzy rodziecielskiej. Po apelacji wciąż toczę batalię o pozbawienie go władzy rodzicielskiej, a on robi wciąż po złości. Z przyszłym mężem chcemy mieszkać na stałe w Niemczech. Wiem, że mogę złożyć w Sądzie wniosek o pozwolenie na wyjazd dziecka. Co zrobić, by na pewno dostać pozwolenie dla nieletniego dziecka, na stały wyjazd do Niemiec ze mną i przyszłym mężem niemcem, który mieszka na stałe w Niemczech. I jak wtedy jest z obywatelstwem, po jakim czasie dla siebie i dziecka uzyskam obywatelstwo niemieckie? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

I jak wtedy jest z obywatelstwem, po jakim czasie dla siebie i dziecka uzyskam obywatelstwo niemieckie? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

- małżeństwo powinno trwać i nie może być wszczęty lub nawet planowany proces rozwodowy,
- małżeństwo nie może być zawarte tylko i wyłącznie w celu otrzymania niemieckiego obywatelstwa,
- musi zostać postawiony wniosek,
- należy udowodnić zdolność do ustnego porozumiewania się w języku niemieckim i zobowiązać się do przestrzegania niemieckiego porządku prawnego i społecznego (obowiązek zdania odpowiedniego testu ),
- okres pobytu na terenie Niemiec nie może być krótszy jak 3 lata i wykazywany jest przez posiadanie prawnego tytułu pobytu na terenie Niemiec: wiza lub tym podobne,
- małżeństwo musi trwać conajmniej dwa lata przy czym niemiecki partner musi przez ten czas posiadać już niemieckie obywatelstwo a nie dopiero co je orzymać,
- posiadanie na terenie Niemiec mieszkania lub domu,
- należy utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej (w przeciwnym razie traci się prawo do przyznania obywatelstwa niemieckiego),
- niekaralność i bark podejrzeń o popełnienie przestępstwa (drobne wykroczenia nie są brane pod uwagę),
- - obywatelstwa polskiego z powodu zasady wzajemności zrzekać się nie trzeba.

koszt 255 euro /razem z dzieckiem plus/ 51..

zgoda ojca dziecka, jeżeli nie jest pozbawiony praw!! Zresztą nie tylko do tego,czasami w szkołach czy bankach tez potrzebna zgoda/podpis ojca

Ostatnia edycja:
Powrót